Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Και οι ανασφάλιστοι πολίτες σε ιδιώτες γιατρούς για φάρμακα και εξετάσεις

Συνταγές για τα φάρμακά τους αλλά και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν πλέον και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να «γράφουν» σε ιδιώτες γιατρούς, σύμφωνα με ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή υπήρχε μόνο σε δημόσιες μονάδες υγείας όπου πήγαιναν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας για να εξυπηρετηθούν.



 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 104 του νέου νόμου: «Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

Ωστόσο για τις εξετάσεις τους και τις όποιες θεραπευτικές πράξεις θα πρέπει να αναζητούν δημόσια μονάδα (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, πρώην Μονάδες ΠΕΔΥ) για να τις εκτελέσουν, αφού δεν αποζημιώνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη πάντως η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει «ανοίξει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία εισέρχονται οι πιστοποιημένοι γιατροί για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις και σε ανασφάλιστους πλέον.

Και για Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς

Η νέα ρύθμιση πάντως που θα διευκολύνει τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και για να αποκτήσουν Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Πλέον θα μπορούν να αποκτούν τον δικό τους ατομικό φάκελο υγείας και από ιδιώτες γιατρούς, αφού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικός Γιατρός και Παιδίατρος) θα μπορεί να τους δημιουργεί και τον ηλεκτρονικό τους φάκελο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!»

Βέβαια βασική λεπτομέρεια στη ρύθμιση αυτή είναι ότι την επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό θα πρέπει να την πληρώνουν από την τσέπη τους.