Κορίνθιος απλήρωτος αγρότης σε απεργία πείνας

Στα γραφεία της εφημερίδας efsyn.gr, αρχές Φλεβάρη, είχε τηλεφωνήσει, ο εκ Στιμάγκας Κορινθίας σταφυλοπαραγωγός Βαγγέλης Δαρδάνης και είχε ενημερώσει ότι παραμένει απλήρωτος (μαζί του και πολλοί άλλοι), από τον Αύγουστο του 2018, από τον μεγαλέμπορα Γ. Φραγκίστα και ότι έχει[έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Δημοσιεύτηκε η διαμαρτυρία αλλ’ ουδενός υπευθύνου ίδρωσε τ’ αυτί. 

Ο σε απόγνωση αγρότης απέστειλε επιστολή στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Αποστολάκη (η εν λόγω Διεύθυνση είναι αρμόδια να ελέγχει τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων προκειμένου να εξοφλούν στους αγρότες τα τιμολόγια που εκδίδουν για την αγορά απ’ αυτούς νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου [νόμος 4492/22017, άρθρο 11, παρ.2]).

Μεταφέρουμε μεγάλο τμήμα της επιστολής:

(…) Σας ενημέρωσα ότι τον Αύγουστο του 2018 πούλησα στον Γεώργιο Φραγκίστα επιτραπέζια σταφύλια αρίστης ποιότητας στην εξευτελιστική τιμή των 0,60 ευρώ το κιλό, συνολικής αξίας 23.300 ευρώ. Ακόμη και τώρα Μάρτιος δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ…Σας ενημέρωσα ότι δεν είμαι ο μόνος παραγωγός που δεν πληρώθηκε από τον κύριο αυτόν, αλλά χιλιάδες αγρότες στην Αρτα, στην Κόρινθο, στην Ηλεία και στην Αργολίδα…Μάλιστα επιταγές του -μεταχρονολογημένες- βρέθηκαν ακάλυπτες.

»Μου απαντήσατε ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για τις υποθέσεις που προηγήθηκαν της 15ης Φλεβάρη του 2019… Μολονότι σας ενημέρωσα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζομαι να ζω (π.χ., χωρίς ρεύμα) και για το ότι δυσκολεύομαι να καλλιεργήσω φέτος, συνεχίσατε να επαναλαμβάνετε μονότονα ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Με αυτή τη στάση σας, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνετε ελεύθερο πεδίο στους μεγαλέμπορους σαν τον Γ. Φραγκίστα να ξεζουμίζουν εμάς τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Θα σας στείλω το ανεξόφλητο τιμολόγιο, απαιτώντας να πάρετε θέση άμεσα, εξαναγκάζοντας τον Γ. Φραγκίστα και όλους τους εμπόρους να εξοφλούν άμεσα τα τιμολόγια προς τους αγρότες.

»Επειδή δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω αγωγή κατά του Γ. Φραγκίστα και επειδή αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, έχω αποφασίσει να βάλω σε δοκιμασία την ίδια μου τη ζωή καταφεύγοντας σε απεργία πείνας. Θα περιμένω μερικές ημέρες, για να αναγκάσετε τον Γ. Φραγκίστα να εξοφλήσει το τιμολόγιό μου. Αν αδιαφορήσετε θα προχωρήσω στην απεργία πείνας».

Δεν είναι κατανοητό· τόσο ανέλεγκτοι είναι οι μεγαλέμποροι; Τόσο στο έλεος αυτών είναι οι αγρότες; Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να τους τραβήξει τ’ αυτί, να τους [εξ]αναγκάσει να εξοφλούν τα τιμολόγια ώστε να έχει συνέχεια η παραγωγή, έστω και με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές; Λέγαμε θα λείψουν οι μεσάζοντες, ότι δεν θα κερδοσκοπούν πια με «αριστερή» μάλιστα κυβέρνηση. Λάθος ελπἰζαμε. Και έστω ότι η εν λόγω προϊσταμένη αδυνατεί να εξοφλήσει τιμολόγια που έχουν εκδοθεί πριν από τις 15 Φλεβάρη. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Δεν γίνεται λόγος για συνεταιρισμούς και άλλες αγροτικές οργανώσεις· περιορίζονται σε αγωγές κατά των μεγαλεμπόρων για τα μάτια του κόσμου μόνο. Ναι, αλλά κάπως πρέπει να ζήσουν οι έτσι κι αλλιώς παραμελημένοι και ξεχασμένοι [και λοιδορημένοι] από την πολιτεία φτωχοί αγρότες [ουδεμία σχέση έχοντες με τους αγρότες-επιχειρηματίες].

efsyn.gr