Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στη Βουλή ο νέος “νόμος Κατσέλη”

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε χθες η τροπολογία που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, με πηγές της κυβέρνησης να σχολιάζουν πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, καθώς οι εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει εξελίξεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.




 

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, με κυβερνητικά στελέχη παρόλα αυτά να σχολιάζουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα καθώς οι διαφορές είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες θέλουν το θέμα να συζητήθηκε στο EuroWorking Group χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς οι θεσμοί υποστηρίζουν πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει «προβληματικό» σε πολλά σημεία του και η εφαρμογή του σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις (νόμος Κατσέλη, εξωδικαστικός μηχανισμός, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, πτωχευτικό δίκαιο κ.λπ.) θα οδηγούσε σε μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Αφενός δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία με τους Θεσμούς και αφετέρου η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια» σχολίασε σχετικά στο CNN Greece κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την κατάθεση της τροπολογίας είχε ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προαναγγείλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αφήσει χρονικό περιθώριο μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, λύση που επελέχθηκε τελικά ώστε να προηγηθεί το EuroWorking Group.

«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία στο Eurogroup, η οποία εκτιμώ ότι θα καταλήξει στο να δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

cnn.gr