Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ στο Taxisnet και πλέον περίπου 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Όσοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι η Εφορία θα πρέπει να τους επιστρέψει φόρο εισοδήματος θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ. Πρακτικά οι περισσότεροι θα έχουν λάβει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη Μαΐου. 

Αλλά ακόμα και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά (2,9 εκατομμύρια νοικοκυριά πέρυσι) που δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδόματα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα.

Την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά φέτος για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2019:

– Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

– Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

– Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

– Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων

– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

newsbeast.gr