Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σεμινάριο: 120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών

Ανταποκρίθηκαν τα μέλη του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην πρόσκληση του σεμιναρίου με θέμα «120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών»

Στις 8 Απριλίου 2019, στο Επιμελητήριο Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών» με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση.




Παρευρέθηκαν Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ομιλητής του σεμιναρίου, κ. Φώτης Κουρμούσης, ο Βουλευτής ν. Κορινθίας, κ. Γεώργιος Τσόγκας. Από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Ά Αντιπρόεδρος, κ. Σωτήρης Σπηλιωτακάρας, ο ΄Β Αντιπρόεδρος, κ. Σωτήρης Κουκουλάκης και το μέλος, κ. Βασίλης Αναστασόπουλος. Επίσης, στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κορινθίας ανταποκρίθηκε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου, κα Ανδριάνα Κουρούκλη και πλήθος επιχειρηματιών και λοιπών ενδιαφερόμενων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας τον Ειδικό Γραμματέα είπε:

Το ξέρουμε όλοι ότι ο συνεχής καταιγισμός των πολιτών  με φόρους και υπερβολικά βάρη έχει διογκώσει το ιδιωτικό χρέος.

Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η προοπτική της εφαρμογής ενός μηχανισμού για εξωδικαστικό συμβιβασμό των οφειλών των επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει πολλές ελπίδες στους επιχειρηματίες ότι θα μπορέσουν, επιτέλους να βγουν από το οικονομικό τέρμα στο οποίο έχουν περιέλθει εξαιτίας της κρίσης.

Και αυτός ο μηχανισμός πρέπει να αφορά περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  – επαγγελματίες – εμπόρους – αγρότες που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας γιατί οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες  μπορούν να ελίσσονται  διαφορετικά και σε διαφορετικές  χώρες.

Ωστόσο αυτές οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες .

Δεν έχει αξία η πρόθεση ενός νόμου αλλά η αποτελεσματικότητά του.

Γιατί αυτός σήμερα δεν είναι ούτε εξωδικαστικός ( αφού στο τέλος οδηγείται στα δικαστήρια ) και δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός.

Μαρτύριο για όσους προσπαθούν να ενταχθούν , εφόσον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην διαδικασία .

Από τις 400.000 που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους μόνο 60.000 έχουν κάνει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα , και αυτή τελικά που πέρασαν στην ρύθμιση είναι  1870 επιχειρήσεις σύμφωνα με τελευταία στοιχεία .

Ατέλειωτη γραφειοκρατία – εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

ΠΡΕΠΕΙ η διαδικασία να γίνει πιο απλή πιο προσιτή  στους ενδιαφερόμενους , πριν είναι πολύ αργά για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν όρθιες.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

ΕΜΕΙΣ σαν Επιμελητήριο έχουμε προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη διαφορετικών διαδικασιών επιχειρήσεων ανάλογα με το χρέος τους, με έμφαση σε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους…. δηλαδή  τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να ληφθεί μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν στην διάρκεια της κρίσης.

Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που πλήρωσαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Να γίνει διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων ( επιχειρηματικά – ιδιωτικά – πάσης φύσεως οφειλές σε τράπεζες – Δ.Ο.Υ και ασφαλιστικά ταμεία )

Οι τράπεζες να μην σαμποτάρουν αυτό τον μηχανισμό , γιατί όταν κάποιος απευθύνεται για συμβιβασμό…. Καταγγέλλουν τις συμβάσεις , κόβουν τα μπλοκ επιταγών και δημιουργούν πολλές δυσκολίες , ενώ παράλληλα πουλούν τα δάνεια με το 1/10 της αξίας τους , ενώ δεν διαπραγματεύονται με τους οφειλέτες των δανείων .

Όταν εμείς έχουμε πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση  τους .

Να υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός σε κάποιες επιχειρήσεις και τέλος αυστηρότερη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αν επιτευχθούν αυτά μπορεί να δώσει ο μηχανισμός αυτός μια ανάσα στις επιχειρήσεις , θα αυξήσει την ρευστότητα στην αγορά και θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία , που έχει τόση ανάγκη.

ΤΕΛΟΣ μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα , έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.’

Αφού ο κ. Κουρμούσης ολοκλήρωσε την παρουσίαση και ενημέρωσε για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τα ζητήματα της ρύθμισης των χρεών και του εξωδικαστικού μηχανισμού, έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκόμενων με απλά παραδείγματα, στοχευμένα και προσωποποιημένα, δίνοντας συμβουλές για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής συζήτησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτης Πιτσάκης έδραξε την ευκαιρία να εισηγηθεί στον κ. Κουρμούση για θέματα που προέκυπταν μέσα από τις ερωτήσεις.

Η ικανοποίηση από τις απαντήσεις που έλαβαν οι συμμετέχοντες ήταν έκδηλη με το πέρας του σεμιναρίου, η οποία μεταφέρθηκε με ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κορινθίας δεσμεύτηκε και υλοποιεί σειρά δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων προς όφελος των μελών του και κατ’ επέκταση προς όφελος της ανάπτυξης του νομού.