Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Έρχεται παράταση στις δηλώσεις, οι νέες προθεσμίες

Παρατάσεις – διαρκείας 2 επιπλέον μηνών –λόγω της μειωμένης συμμετοχής , που φτάνει μόλις το 14,62% αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών το Κτηματολόγιο.

Η συλλογή δηλώσεων που εξελίσσεται από τον περασμένο Νοέμβριο για το 63% της χώρας δε έχει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που εκτιμούσε αρχικώς ο φορέας και εκ των πραγμάτων κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη επιλογή. Αντίστοιχα μειωμένα όμως είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από την προανάρτηση στην Αθήνα, αφού η διαδικασία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο το 10% -15 % των αιτήσεων διόρθωσης αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι επιχειρούν να “ πειράξουν “ το δηλωθέν εμβαδόν – με την προσπάθεια να πέφτει φυσικά στο κενό.



 

Οι κάτοικοι του εξωτερικού

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες (τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού) προκειμένου οι ιδιοκτήτες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν τον χρόνο για να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και να συμμετάσχουν χωρίς ιδιαίτερα βιασύνες στη διαδικασία. Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η σχετική προθεσμία θα φτάσει τελικά στους 9 μήνες. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα και τα στοιχεία, που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, το Κτηματολόγιο πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία για ένα ακόμη τρίμηνο.Έτσι όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμες πηγές από το φορέα θα εξυπηρετηθούν και οι ιδιοκτήτες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και όσοι ζουν εδώ αλλά δεν έδωσαν μέχρι τώρα δυναμικό “παρών».

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων , που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές ( περίπου 36%), αστικές περιοχές ( περίπου 4% ), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές , ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη νησιώτικοι κλπ) δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου , από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις εκ των οποίων το 16,60 % ηλεκτρονικά.Πρωτιά συμμετοχής πάντως με 35,76% έχουν τα νησιά Κάλυμνος , Κάρπαθος , Κως και Ρόδος ενώ τη σκυτάλη , με 25, 53 % παίρνουν η Πρέβεζα , η Άρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 17, 87% και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία με 17, 45% Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο ε 9, 50% , λόγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 9,12 % ενώ η Βοιωτία και η Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13 % με το μικρότερο ποσοστό να έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες το οποίο είναι μόλις 3,21%

Ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στην προανάρτηση της Αθήνας καθώς και σε αυτήν την περίπτωση εντοπίζεται μειωμένη συμμετοχή. Η αυλαία που άνοιξε στις 22 Απριλίου και εκτός απροόπτου αναμένεται να διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου υποδέχεται λιγότερο κόσμο από ότι αρχικά υπολογιζόταν – με τον ανάδοχο να εκτιμά πως ηλεκτρονική διαδικασία έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε να μην είναι απαραίτητα η φυσική παρουσία στο Γαλάτσι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 544.682 πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στην Αθήνα επισκέφτηκαν το Γαλάτσι ή έκαναν δήλωση οι 4.500 ενώ οι υπόλοιποι 4000 ιδιοκτήτες ολοκλήρωσαν την αίτηση τους ηλεκτρονικά. Το 45 % των συγκεκριμένων αιτήσεων αφορά διόρθωση των προσωπικών στοιχείων (όνομα , διεύθυνση κλπ) το 15% αλλαγές στο είδος δικαιώματος ( ψιλή κυριότητα). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 10%-15% που αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι επιχειρούν να παρέμβουν στο εμβαδόν που είχαν δηλώσει το 2008 αυξάνοντας το ..Μάταιη προσπάθεια φυσικά μιας και η προανάρτηση δεν δίνει συχγωροχάρτι στους αυθαιρετούχους , αλλά επικαιροποιεί τα στοιχεία που είχαν δοθεί σε προγενέστερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η προανάρτηση θα διαρκέσει 2 μήνες και σε δεύτερο χρόνο έπεται πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά περιοχές στις οποίες και η πρώτη φάση του Κτηματολογίου έγινε το 2008.

Παράλληλα, η προανάρτηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής αφορά 54. 682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6% που σημαίνει ότι ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων , τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί ακόμα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος