Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης με 153 βουλευτές υπέρ της κυβέρνησης

Συνολικά 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης και έδωσαν ψήφο εμπιστισοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κατά της κυβέρνησης ψήφισαν 136 βουλευτές.

Συνολικά, υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκαν 153 βουλευτές και τα νέα πρόσωπα που εντοπίζονται -αν και τον περασμένο Ιανουάριο δεν είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης- είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που ούτως ή άλλως ορίστηκε υπουργός Τουρισμού από τον Αλέξη Τσίπρα και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.
 

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποδέχθηκαν την ανακοίνωση του αποτελέσματος με χειροκροτήματα και κραυγές πανηγυρισμού, ενώ η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου χοροπηδούσε από την χαρά της.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαρίδης ήταν με το ένα πόδι εκτός από την Ενωση Κεντρώων, ωστόσο τον περασμένο Ιανουάριο είχε καταψηφίσει την κυβέρνηση, διαφωνώντας με την Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πορεία, δε, αποκατέστησε τις σχέσεις του με την ηγεσία της Ενωσης Κεντρώων και ανέλαβε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη σημερινή ψηφοφορία ωστόσο επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση.

Πάντως, η διαγραφή του από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη κρίνεται για την ώρα δύσκολη, καθώς, εάν συμβεί, θα σημάνει αυτόματα την διάλυσή της ΚΟ. Θα καταγραφεί δηλαδή η διάλυση τρίτου κόμματος, προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή του Μεγάρου Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι η Ενωση Κεντρώων απείχε από την σημερινή ψηφοφορία.

Η μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Μπορεί ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης Τσίπρα- Μητσοτάκη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους απο την πρώτη τους θυελλώδη αντιπαράθεση, όμως ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις προκλήσεις και τις ειρωνείες την ώρα που διαβεβαίωνε ότι κάνει μιλά μόνον με πολιτικούς όρους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε στην ομιλία του πως η συζήτηση για διακοπές σε σκάφη δεν είναι κουτσομπολιό αλλά βαθιά πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ έκανε διακοπές στα κρυφά σε πανάκριβα κότερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποστροφή του πρωθυπουργού που αποκάλεσε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο», τονίζοντας πως αυτό μόνον θλίψη προκαλεί , ενώ υπογράμμισε την ταύτιση Τσίπρα-Πολάκη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, «δείχνοντας» μάλιστα ακόμα και πρόωρες κάλπες. Δεν παρέλειψε να αποκαλέσει «κύριο» τον Κουφοντίνα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε πως οι Ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και είναι αυτή του η αποστροφή που ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πρόωρες εκλογές, αφού αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις ευρωκάλπες, αυτόματα και σύμφωνα με τη δική του ρήση, θα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη οπότε και θα πρέπει να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.