Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πελαγία Ταρνανίδου: Γιατί ΜΑΖΙ με τον Βαγγέλη Ανδριανάκο

Γιατί κάποτε γίναμε ομάδα.
Γιατί ομάδα είναι ο τρόπος να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις περισσότερα.
Γιατί ΜΑΖΙ κάποτε βοηθήσαμε τον αμπελουργό της Νεμέας και την αμπελουργία της περιοχής.
Και για πάρα πολλούς ακόμη λόγους. Θα επικεντρωθώ όμως στην προσωπική μου εμπειρία και πώς αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, από την παρέμβαση του Βαγγέλη Ανδριανάκου.



Όταν πρωτοήρθα στη Νεμέα ως γεωπόνος, πέρα από την ομορφιά του τοπίου της, παρατήρησα και την τεράστια δυναμική της περιοχής, λόγω του μοναδικού αμπελώνα της.
Όμως οι αμπελώνες αυτοί ήταν σε φθίνουσα πορεία και οι αμπελουργοί άρχισαν να τους εγκαταλείπουν, διότι δεν είχαν χρήματα για την ανανέωσή τους.
Έτσι, το 2012 είχαμε τη χειρότερη εικόνα στον κάμπο της Νεμέας και στην ευρύτερη περιοχή. ‘Ένα σημαντικό μέρος των αμπελώνων είχε μείνει ακαλλιέργητο.
Από την άλλη πλευρά, η εξαιρετική κατά τα άλλα ποικιλία του Αγιωργίτικου, δεν απέφερε κέρδη, λόγω της μικρής διαπραγματευτικής δύναμης που συνοδεύει κάθε μονοκαλλιέργεια γενικότερα.
Έτσι ο αμπελουργός, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της εκμετάλλευσής του, αναγκάστηκε να πουλά ένα μέρος από τα αμπέλια του. Να πουλά όμως σε πολύ χαμηλή τιμή. Η αξία της γης είχε ήδη πέσει.
Αρκετοί, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αποκτήσουν πολύτιμη γη σε εξευτελιστική τιμή. Τα αμπέλια της Νεμέας θα πήγαιναν στα χέρια λίγων και οι αμπελουργοί θα κατέληγαν εργάτες στη δική τους γη.

Βλέποντας με ανησυχία την κατάσταση όπως εξελισσόταν και ενημερώνοντας για τα κρίσιμα σημεία της, μόνο οι αμπελουργοί έδειξαν να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος, χωρίς όμως δυνατότητα οργανωμένης αντιμετώπισής του.
Ξεκινώντας να εξηγώ την κατάσταση στον τότε δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Ανδριανάκο διαπίστωσα και την δική του ανησυχία για την απαξίωση της αμπελουργίας και την οικονομική εξαθλίωση του αμπελουργού του τόπου μας. Με γρήγορα αντανακλαστικά, ο δήμαρχος, ανέπτυξε αμέσως ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης. Οργάνωσε ενημερώσεις και συζητήσεις με τους αμπελουργούς και τους αρμόδιους φορείς, πρότεινε εμπεριστατωμένες λύσεις και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Παραθέτω τα δύο βασικότερα από αυτά, διότι υπάρχουν και πολλά ακόμη οφέλη που προέκυψαν από την προσπάθειά μας αυτή.

1. Δόθηκε η δυναμική εκκίνηση του προγράμματος της Αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, με την Νεμέα να παίρνει το 2013 σχεδόν όλο το ποσό που εκταμιεύτηκε για το σκοπό αυτό στο Νομό Κορινθίας, δηλαδή κάτι παραπάνω από 500.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2014, πάνω από 1.000.000 ευρώ δόθηκε κυρίως στις Κοινότητες του Δήμου Νεμέας και μόνο ένα μικρό μέρος αυτού, στην υπόλοιπη Κορινθία.
Και όλα αυτά όταν τις χρονιές 2009 και 2012, τα αντίστοιχα ποσά ήταν μηδενικά ( 0 ), και τις χρονιές 2008, 2010, 2011 ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 70.000 ευρώ, και αφορούσαν κυρίως περιοχές εκτός Νεμέας.

2. Και άλλες ποικιλίες εμπλούτισαν τον κάμπο της Νεμέας. Ιδιαίτερα οι λευκές, που έχουν πολύ καλή διέξοδο στην αγορά και μεγάλο οικονομικό όφελος για τον αμπελουργό. ( Πρόσφατα μάλιστα, σε τυφλό διαγωνισμό Ασύρτικων από όλη την Ελλάδα, κέρδισε, μαντέψτε ποιο, το Ασύρτικο από τη Νεμέα ! ).

Με τις παρεμβάσεις του κ. Ανδριανάκου λοιπόν και την ανταπόκριση των ίδιων των αμπελουργών για την αναγέννηση της περιοχής τους, η πορεία του προγράμματος συνεχίζεται με τεράστιο ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα. Χιλιάδες στρέμματα έχουν ανανεωθεί, εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στην τοπική οικονομία, στον αμπελουργό και σε άλλους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον οίνο και την αμπελοκαλλιέργεια. Και το σημαντικότερο η γη δεν έφυγε από τα χέρια των ντόπιων.
Με ανανεωμένο πλέον αμπελώνα και αρκετές ποικιλίες στα χέρια του, η διαπραγματευτική δύναμη του παραγωγού έχει αυξηθεί. Τα προϊόντα της Νεμέας είναι πλέον ανταγωνιστικά, η περιοχή μπορεί να αναδείξει την υπεροχή της, και αυτή η υπεροχή με τη σειρά της να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη και άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
Την εγκατάλειψη και την απογοήτευση, αντικατέστησαν η δράση και η ικανοποίηση, η όρεξη και η προοπτική για ακόμα καλύτερο μέλλον, για όλους τους κατοίκους της όμορφης Νεμέας μας!

Κάπως έτσι λοιπόν, αλλάζουν τα πράγματα στη ζωή.
Όταν εργαζόμαστε με γνώση, ευθύνη και συνέπεια απέναντι στον άνθρωπο και τις προσωπικές μας αξίες και όταν δεν αποβλέπουμε σε προσωπικό όφελος.
Τότε, ναι, καταφέρνουμε να προκαλέσουμε και να ζήσουμε αλλαγές.
Μας περιμένουν πολλά ακόμη που πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε,
ιδιαίτερα αν είμαστε ομάδα, αν είμαστε ΜΑΖΙ, ΜΑΖΙ για τη ΝΕΜΕΑ

Πελαγία Ταρνανίδου

Γεωπόνος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Νεμέας στο Συνδυασμό «ΜΑΖΙ για τη ΝΕΜΕΑ»

facebook.com