Εκλογές 2019: Πού και πως θα ψηφίσετε

Σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα προσέλθουν από τις 07:00 το πρωί τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ψηφίσουν για κοινοτικούς συμβούλους, δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το όριο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είναι στα 17 έτη, δηλαδή θα ψηφίσουν και όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.
 

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική κατά την εκλογική νομοθεσία, ωστόσο από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η διαδικασία

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα, τα οποία θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Στο πρώτο οι κάλπες θα είναι για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα.

Η προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο, όπως και στους υποψήφιους ευρωβουλευτές εκφράζεται με σταυρό προτίμησης (+), ο οποίος σημειώνεται αριστερά ή δεξιά του ονόματος. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς εάν βάλουν σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Οι σταυροί προτίμησης

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης οι εκλογές επιλέγουν:

– Έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης.

– Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης.

β)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης.

– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

Τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας

Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να παρουσιάσει στο δικαστικό αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή κάποιο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Αυτά που γίνονται δεκτά είναι η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή, ωστόσο εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Επίσης, στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Μάθε που ψηφίζεις

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), «Μάθε πού Ψηφίζεις», αλλά και καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 5 το απόγευμα.

Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.