Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται παράταση για φορολογικές δηλώσεις και 120 δόσεις

Οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου φέρνουν παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και τον Αύγουστο.

Παράταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σημαίνει αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Αυγούστου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου να γίνεται τον Σεπτέμβριο.




 

Με τη χώρα να μπαίνει ξανά σε προεκλογική περίοδο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας:
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Μπορεί η διαδικασία να ξεκίνησε νωρίτερα φέτος –τουλάχιστον συγκριτικά με πέρυσι- αλλά προς το παρόν έχουν υποβληθεί μόλις 1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Ο συνολικός τους αριθμός φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,3 εκατομμύρια και θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 100.000. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 120-140.000 δηλώσεις ανά ημέρα. Με δεδομένο το ότι στην προεκλογική περίοδο το ενδιαφέρον για τις τρέχουσες υποχρεώσεις «πέφτει» αυτός ο ρυθμός είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί. Έτσι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης τόσο για τα φυσικά όσο και για να νομικά πρόσωπα, να παραταθεί μέχρι και τις 29 Ιουλίου, δυο ημέρες πριν την εκπνοή της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.
Την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία λήγει και αυτή στις 28 Ιουνίου. Η παράταση είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτείται μόνο η έκδοση υπουργικής απόφασης. Η παράταση θεωρούνταν ούτως ή άλλως δεδομένη και πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθώς μέσα σε έναν μήνα είναι ζήτημα αν θα συγκεντρωθούν 100-120.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ να προσεγγίζει τα 1,8 εκατομμύρια.
ΕΝΦΙΑ
Να σημειωθεί ότι η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρασύρει μοιραία και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες (κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα) το τελικό ποσό της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς δηλαδή εν προκειμένω του 2018.

Αν λοιπόν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήξει στο τέλος Ιουλίου και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τουλάχιστον έναν μήνα μετά δηλαδή μέσα στον Αύγουστο. Έτσι, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο ενώ για να καταβληθεί η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.