Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: 12 από τις 13 περιφέρειες κέρδισε η ΝΔ

Σαρωτική και ιστορική νίκη κατήγαγε η ΝΔ μετά και τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.




 

Ο χάρτης της Επικράτειας βάφτηκε «γαλάζιος» συνιστώντας πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου όπως εξάλλου αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα κατά μέσο όρο 9 μονάδων. Στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έσβησε» εντελώς από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, καθώς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που επανεξελέγη θριαμβευτικά από τον πρώτο γύρο προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ «κρύφτηκε» πίσω από την υποψηφιότητά του. Στην δε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Κων. Μουτζούρης που εξελέγη με 55,4% προέρχεται επίσης από την ΝΔ.

Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχαμε «μάχη» μεταξύ προερχόμενων από την ΝΔ υποψηφίων με το ντέρμπι να κρίνεται στο νήμα για τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Χρήστο Μέτιο, ο οποίος επανεξελέγη με 50,8%.

Η πιο συμβολική νίκη είναι βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η νίκη του Γιώργου Πατούλη απέναντι στην Ρένα Δούρου είναι μεγάλη, με ποσοστό 65,8%, ενώ συμβολική είναι και η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Κατσιφάρα.

Αλλά και στους μεγάλους δήμους, εντυπωσιακή ήταν η επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων με 65.24% έναντι του Ν. Ηλιόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ (34,76%) και η ανατροπή στη Θεσσαλονίκη όπου ο Κ. Ζέρβας πέρασε τον Ν. Ταχιάο που ήρθε πρώτος στον α’ γύρο και κέρδισε τον δήμο. Σημειώνεται ότι και οι δύο είναι προερχόμενοι από την ΝΔ και μάλιστα ο κ. Ζέρβας είχε στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία του κόμματος.

Πηγή: iefimerida.gr