Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον νέο Δήμαρχο Κορινθίων;

του Δημήτρη Πιέτρη

Οι πρώτες (και πιθανώς οι τελευταίες) δημοτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής ολοκληρώθηκαν.

Η νέα διοίκηση του τόπου μας θα είναι πολυσυλλεκτική, μιας και για πρώτη φορά η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου δεν θα έχει την πλειοψηφία εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την δημιουργία ενός νέου τοπικού συστήματος διακυβέρνησης που πιθανώς στους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς να φαίνεται ξένο και για αρκετούς πολίτες να θεωρούν ότι κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.




 

Ο νέος δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι είναι ένας τεχνοκράτης manager, που ήρθε να ενώσει και όχι να διχάσει, δηλαδή δήμαρχος όλων των Κορινθίων.

Το πρώτο βήμα έγινε με την πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα υποστήριξη της υποψηφιότητας (αν αναλογιστούμε ότι στην περιοχή μας κυριαρχούν πολιτικός και τοπικός εγωισμός, αντιζηλία, μίσος, φθόνος κλπ συμφέροντα) για τον δημαρχιακό θώκο στην δεύτερη Κυριακή, από τέσσερις αρχηγούς αντίπαλων δημοτικών παρατάξεων.

Οι κύριοι Σταυρέλης, Καλλίρης, Πιέτρης και Γκερζελής αναλογιζόμενοι την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και δημιουργίας μιας προοδευτικής και σταθερής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο που θα μπορεί να διοικήσει απρόσκοπτα τον Δήμο Κορινθίων για την επόμενη τετραετία, επέλεξαν φανερά (και όχι με οικονομικά ανταλλάγματα και υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι όπως θα πίστευαν πολλοί κακοπροαίρετοι) τον κο Νανόπουλο ως το πρόσωπο με το οποίο θα συνεργαστούν καλύτερα και αποδοτικότερα.

Ο νέος Δήμαρχος λοιπόν με αρχή το ιδιαίτερο γραφείο του και κατ΄ επέκταση τις αντιδημαρχίες, τις επιτροπές, τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση.

Κάνοντας άνοιγμα εκτός από την δική του παράταξη και στις συνεργαζόμενες παρατάξεις, θα πρέπει να επιλέξει ικανούς και ορεξάτους συνεργάτες και στελέχη που θα αναλάβουν να συνδιοικήσουν αρμονικά τον δήμο Κορινθίων.

Δυστυχώς περίοδος χάριτος και ανοχή δεν υπάρχει από τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα από τα απλά πράγματα της καθημερινότητας έως τα μεγάλα σχέδια ανάπτυξης, αύξησης πλούτου και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι η «συγκατοίκηση στην εξουσία» δεν θα πρέπει να θεωρείται και λευκή επιταγή στον νέο δήμαρχο, στην παράταξή και το πρόγραμμα του. Θα πρέπει ο καθένας από το χαρτοφυλάκιο που θα του ανατεθεί να έχει περιθώριο ευελιξίας για να μπορεί να εφαρμόσει και μέρος του προγράμματος της παράταξης από την οποία προέρχεται.

Κοιτάζοντας το κάθε πολιτικό στέλεχος τον τομέα του, έχοντας ειλικρινή διάθεση για αλλαγή της πόλης και του Δήμου με σκοπό την ουσιαστική παραγωγή έργου, σεβόμενος ότι λειτουργεί πλέον με έναν συνασπισμό δυνάμεων που υπάρχει διαφορετική πολιτική αντίληψη και έχοντας αίσθηση της καλοπροαίρετης κριτικής των συνεργατών του, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει!

pietris.wordpress.com