Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Αυτοδυναμία ή κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο

Ίσως η πιο «αδόκιμη», αλλά η πιο ακριβής παρομοίωση για την περίοδο που διανύει η Ν.Δ. είναι αυτή με τον σερβιτόρο που μεταφέρει έναν δίσκο με… δέκα φλιτζάνια ελληνικούς καφέδες, μια και πρέπει να διανύσει την απόσταση προσεκτικά (για να μην χυθεί ο καφές) αλλά και με αποφασιστικότητα (για να μην φανεί ότι δεν τα καταφέρνει).



 

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου η Πειραιώς προσπαθεί να διανύσει τα τελευταία μέτρα αποφεύγοντας τις όποιες κακοτοπιές (όπως συνέβη με την Τόνια Μοροπούλου που αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες), αλλά εκπέμποντας και ένα μήνυμα ενότητας αναζητώντας ψήφους σε μη παραδοσιακές δεξαμενές – άλλωστε ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει μιλήσει για ένα Υπουργικό Συμβούλιο ακόμη και με πρόσωπα και από άλλους χώρους.

Αν και οξύμωρο για τα «γαλάζια» χρώματα της Ν.Δ., το στρατηγείο της Πειραιώς βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σαφές μήνυμα: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Η λέξη «Δεκαπενταύγουστος» μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είναι το αποκορύφωμα της… θερινής ραστώνης, ενώ την ίδια ώρα το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας μένει να πλανάται στον αέρα.

Περί αποχής

Μια εκτίμηση για την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη είναι ότι διαβλέπει μεγάλη αποχή (παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το αντίθετο). Επιπλέον, η Ν.Δ., που δεν θέλει να κινδυνεύσει από την απόλυτη βεβαιότητα, πρέπει να πείσει τους πολίτες να πάνε στις κάλπες, προκειμένου να μεταφραστεί σε ψήφους το ποσοστό των δημοσκοπήσεων.

«Και βέβαια επειδή ακριβώς είναι 7 Ιουλίου και επειδή ο κόσμος εκ των πραγμάτων μπαίνει σε ρυθμούς χαλάρωσης, θέλω και μέσα από τη συχνότητά σας να κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, η νίκη της Ν.Δ. δεν είναι δεδομένη, η ισχυρή εντολή την οποία διεκδικώ δεν είναι δεδομένη» τόνισε ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη ερτζιανή του συνέντευξη στο Θέμα Radio 104,6.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος θα ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή, αναγνωρίζοντας όμως «ότι οι εκλογές στις 7 Ιουλίου δυσκολεύουν κατά κάποιο τρόπο τη συμμετοχή». Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν πιστεύει «ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, διότι εξακολουθώ να εισπράττω στις συνεχιζόμενες περιοδείες μου το ίδιο ισχυρό αίτημα, ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη διακυβέρνηση και πρέπει να κάνουμε μια καινούργια αρχή».

Μήνυμα Μητσοτάκη

Έτσι, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. πρώτη και μια ανάσα από την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν δείχνει να εφησυχάζει, αλλά αντιθέτως χρησιμοποίησε, για να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ψηφοφόρους, την… κινδυνολογική ατάκα περί πιθανής ακυβερνησίας και περί νέων εκλογών μέσα στον Αύγουστο και αυτή τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Προφανώς πέραν από το αίτημα για αυτοδυναμία η ηγεσία της Πειραιώς προχωρεί σε αυτές τις κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής από τις εθνικές εκλογές. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. γνωρίζει ότι η ακυβερνησία αποτελεί έναν από τους φόβους των μικρομεσαίων στρωμάτων και επενδύει εκεί ακριβώς προκειμένου να κερδίσει το κρίσιμο αυτό εκλογικό ποσοστό. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή τόσο πιο κοντά έρχεται ο στόχος της αυτοδυναμίας, ενώ από την άλλη πλευρά μεγάλη αποχή δημιουργεί… θολούρα στο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών.

Το μήνυμα του Μητσοτάκη φαινομενικά μοιάζει να απευθύνεται στους ψηφοφόρους, ωστόσο υπογείως μοιάζει να στέλνει προειδοποίηση και σε άλλα κόμματα με τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής, στην περίπτωση που το βράδυ των εκλογών δεν είναι αυτοδύναμος.

Σε αυτό το πλαίσιο αφήνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικρέμαται το ενδεχόμενο των νέων εκλογών εν μέσω της καρδιάς του καλοκαιριού και με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο κάθε άλλο παρά εγγυάται τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, επιδιώκοντας να πιέσει «επαμφοτερίζοντες» ψηφοφόρους και κόμματα.

Μηδενικό ρίσκο

Με τη συσπείρωση να θεωρείται ότι έχει σχεδόν πιάσει ταβάνι, ο προεκλογικός λόγος από τη Ν.Δ. είναι προσεκτικός και μετριοπαθής. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και από την άλλη ότι το κόμμα του δεν έρχεται με… απειλητικές διαθέσεις μετά την «πρώτη φορά Αριστερά».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η… μπάλα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά σε ζητήματα που μπορεί να διχάσουν, όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Ν.Δ. πολιτεύτηκε για αρκετό καιρό, ενώ πολύ μετρημένες είναι και οι τοποθετήσεις στα ελληνοτουρκικά. Με άλλα λόγια η Πειραιώς πορεύεται στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες με μια προεκλογική καμπάνια μηδενικού ρίσκου.

Η Ν.Δ. μοιάζει να μην ξεφεύγει… ούτε πόντο από την προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί από την περίοδο ακόμα των ευρωεκλογών, εμμένοντας στη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη και αναγκαία πολιτική αλλαγή. «Η Ν.Δ. σήμερα ξεπερνάει τα παραδοσιακά της όρια, ανοίγεται στην κοινωνία, γίνεται η πολιτική δύναμη, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί την επόμενη ημέρα να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την κανονικότητα και την ανάπτυξη» ανέφερε ο Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Εύβοια.

topontiki.gr