Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 Δ. Βουζουναράς απαντά στο nemeapress

Σε άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απαντά ο υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στη Κορινθία κ. Δημήτρης Βουζουναράς στο nemeapress.gr.

Καταρχήν αναφέρεται στη ένταξή του στο  DiEM25 (ευρωπαϊκό κίνημα ρεαλιστικής ανυπακοής) την ίδρυση του ελληνικού τμήματος, του ΜέΡΑ25 και την άμεση συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.




Πότε συνδεθήκατε με το ΜέΡΑ25;

Στο DiEM25 γράφτηκα το Φλεβάρη του 2016, ίσως τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας του, όπως επίσης συμμετείχα εξ αρχής στις διαδικασίες καταστατικής επικύρωσης και ίδρυσης του ΜέΡΑ25, τον Μάρτη του 2018.

Από τότε εκατοντάδες κείμενα και ψηφοφορίες, προτάσεις και θέσεις που διενεργούνται και διακινούνται, έχουν αν μη τι άλλο αποδείξει και στον πιο δύσπιστο, πως πίσω από αυτήν την πρωτοφανή πολιτική προσπάθεια βρίσκονται ενεργοί πολίτες, αποφασισμένοι συνοδοιπόροι σε μια μακρά πορεία πολιτικής ανασυγκρότησης.

Γιατί στο ΜέΡΑ25;

Τον Οκτώβρη του 2010 όταν και παραιτήθηκα από την Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, είχα συνιδρύσει μια παρόμοια (διαδικτυακής βάσης) πολιτική οργάνωση, το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας, το οποίο και είχε σημαντική παρέμβαση τόσο στον αγώνα ενάντια στις αποθήκες στυρενίου στο Σουσάκιενάντια στα διόδια, όσο και στις πλατείες των Αγανακτισμένων.

Ήταν φυσικά σε μικρή κλίμακα αυτή η προσπάθεια, ανάλογη με τα πενιχρά μέσα που είχαμε τότε, ήταν κάτι στο οποίο πίστευα θερμά, αλλά ατόνησε λόγω της πολιτικής συγκυρίας (ηγεμονισμός του ΣΥΡΙΖΑ).

Στο τέλος του 2015 κατέγραψα τις σκέψεις μου για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου κόμματος στο βιβλίο μου «Πραγματική Δημοκρατία», το οποίο μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει δωρεάν από το www.realdemocracy.gr

Όταν προτάθηκε από μια ομάδα υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη η ίδρυση του DiEM25 πάνω στο ίδιο περίπου μοντέλο, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και φυσικά η ίδρυση του ελληνικού τμήματος, του ΜέΡΑ25, με βρήκε απόλυτα σύμφωνο. Προσφάτως φτιάξαμε και την Ομάδα Ανυπακοής Κορινθίας, αποκτώντας έτσι και δεσμούς με την τοπική κοινωνία, εκτός Κυβερνοχώρου.

Νομίζω πως η ελπίδα όλων μας είναι το ΜέΡΑ25 να μετεξελιχθεί σε ένα Νέου Τύπου Κόμμα, για τον 21ο αιώνα, με αμεσοδημοκρατικές δομές και με καθολική συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις.

Σημαντικό στοιχείο για εμένα είναι και η θεσμική αναγνώριση του ύψιστου δημοκρατικού θεσμού, δηλαδή των κληρωτών εκπροσώπων.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Σαν ρήτορας είναι σίγουρα χαρισματικός. Όποιος τον έχει ακούσει στις παρεμβάσεις του, πιστεύω πως έρχεται αντιμέτωπος με έναν δομημένο λόγο, τεκμηριωμένο αλλά και καθόλου κουραστικό, γιατί ο λόγος του είναι στρωτός, δηλαδή χωρίς λογικά άλματα.

Θεωρώ την σκέψη του καθαρά μαρξιστική, δηλαδή επιστημονική, διαλεκτική και διεθνιστική. Κάποιοι τον κατηγορούν ως υπερβολικά ευρωπαϊστή, αλλά θα πρέπει να προσέξουν εκείνοι μήπως και η δική τους ανάλυση έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι πως το πεδίο της σύγκρουσης το επιλέγει το Κεφάλαιο –το οποίο καλώς ή κακώς έχει ενοποιήσει το πεδίο της εκμετάλλευσης της εργασίας το μόρφωμα που ονομάζεται ΕΕ. Η Κοινωνία της Εργασίας είναι ιστορικά αναγκασμένη να δώσει τη μάχη της μέσα στην «έδρα» του αντιπάλου. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη, μάλλον ξεφεύγει από το μαρξιστικό πλαίσιο

Από την άλλη είναι σαφές πως ανήκει σε μια ανώτερη οικονομικά και πνευματικά ελίτ, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο η Αριστερά είναι εξ απαλών ονύχων συνηθισμένη και νομίζω πως το θέμα των λεγόμενων «προδοτών της Αστικής Τάξης» έχει λυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γιάνης δεν μπλέχτηκε σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται «ελληνική πολιτική σκηνή» για τα λεφτά! Και, τέτοιες εποχές, δεν είναι λίγο να το ξέρεις αυτό…

Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ ότι τον θαυμάζω για τον δυναμισμό του και τις αντοχές του. Θεωρώ σχεδόν υπεράνθρωπη την προσπάθεια που έκανε και κάνει, για να χτιστεί ένα μέτωπο ρεαλιστικής ανυπακοής απέναντι σε μια ισοπεδωτική μηχανή που θέλει να καθυποτάξει όλους τους λαούς της Ευρώπης, εξοντώνοντας συστηματικά με βρόμικη προπαγάνδα κάθε ίχνος αντίστασης.

Στις αδυναμίες του, είναι πως δεν έχει ακόμα κατανοήσει καλά ο Γιάνης το πόσο βρόμικοι, ύπουλοι και διμούτσουνοι είναι οι αστοί πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι σε αυτή τη χώρα. Τεράστιες οι διαφορές του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος από το αντίστοιχο της πολιτικής ζούγκλας και μάλλον του χρειάζεται λίγο χρόνος ακόμα για να κατανοήσει του κανόνες αυτής της …εγκληματικής οργάνωσης!

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΜέΡΑ25;

Το MέΡΑ25 στη φάση αυτή έχει έναν βασικό στόχο: Να μπει στη Βουλή, για να σπάσει τον επικοινωνιακό αποκλεισμό.

Επίσης, η είσοδος στη Βουλή θα βοηθήσει πολύ ώστε να μαζευτούμε πάλι όλοι μαζί στις 8 Ιούλη και να αρχίσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας την ενίσχυση της εσωτερικής λειτουργίας του ΜέΡΑ25, με την άμεση συμμετοχή μας. Γιατί Δημοκρατία χωρίς άμεση συμμετοχή, δεν είναι Δημοκρατία.

Άρα αυτός που θα ψηφίσει ΜέΡΑ25, θα το κάνει για να μην βρεθεί η Κοινωνία της Εργασίας, την επόμενη μέρα της βέβαιης αποτυχίας των παραμυθιών που πλασάρει ο Μητσοτάκης, χωρίς κάποιον πολιτικό φορέα, έτοιμο για να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις απέναντι στις απάτες περί «ανάπτυξης» και «εξόδου από τα μνημόνια».

Χωρίς αυτόν τον νέο πολιτικό φορέα, θα συνεχιστεί η τωρινή συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΝΔ,  οι οποίες με το σύστημα «ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει» και με ψεύτικες εναλλαγές στην εξουσία, προωθούν σταθερά το σχέδιο αποικιοποίησης της χώρας μας.

www.kor-mera25.gr