Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επέτειος της Μάχης στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822)

Όπως κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου τιμήθηκε η Μάχη στα Δερβενάκια, στη θέση Άγιος Σώστης και στον Ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, όπου 3.000 περίπου Έλληνες επαναστάτες ξεκλήρισαν τμήμα 14.000 της Τουρκικής στρατιάς, οι περισσότεροι ιππείς και αξιωθήκανε νίκης περιφανούς, χάρις στις κεραυνοβόλες ενέργειες του ανδρειωμένου στρατηλάτη Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.



Καμιά προσωπικότητα του ελληνικού κόσμου δεν ταυτίστηκε τόσο στενά με την Πελοπόννησο, όσο ο Θεόδωρος ή Θεοδωράκης Κολοκοτρώνης, που πέρασε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γέρος του Μοριά». Αλλά ο Κολοκοτρώνης, λόγω της παγκόσμιας αναγνώρισης του ελληνικού επαναστατικού αγώνος του έπους του ’21, δεν τιμάται μόνο στην Πελοπόννησο. Τιμάται σε όλο τον ελληνικό χώρο και σε όλη την υφήλιο, όπου είναι διάσπαρτος ο Ελληνισμός.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την αγνή φιλοπατρία του, τη σύνεση και την ανδρεία του, με το ψυχικό του μεγαλείο και τη μέχρι θυσίαν αγάπη του για την ελευθερία και την προκοπή του λαού είναι το φωτεινό παράδειγμα που διδάσκει του σύγχρονους πνευματικούς, πολιτικούς ηγέτες, τους νέους και ολόκληρη την κοινωνία.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.