Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφοριακοί με μαγιό για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αναφέρεται ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt στην Deutce Welle. Η δημοσιογράφος αναφέρεται σε περιστατικά στις τουριστικές περιοχές, στα νησιά αλλά και στην πρωτεύουσα και μιλά για τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους οι εφοριακοί προσπαθούν να εντοπίσουν τους παραβάτες.



 

«Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες, στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και t-shirt από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar στην παραλία. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι.

«H φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis το δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ», καταλήγει η Hamburger Abendblatt.

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle