Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2019: Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία 100.000 υποψηφίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις μέρες με την επικρατέστερη ημερομηνία ανακοίνωσης τους να είναι η 26η Αυγούστου.



Λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια, οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών κάνουν λόγο για καθολική πτώση των φετινών βάσεων που σε ορισμένες σχολές και τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων θα αγγίξει τα 200-300 μόρια, ενώ για τα περιφερειακά Ιδρύματα οι υπολογισμοί συγκλίνουν σε “καθίζηση” βάσεων με απώλειες άνω των 1.000 μορίων.

Γρίφος ακόμα και για τους πιο δυνατούς λύτες παραμένει η κίνηση των βάσεων στα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν ιδρυθεί και θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019. Αν και σε αρκετά, το αντικείμενο σπουδών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και οικείο στους υποψηφίους (για παράδειγμα Ψυχολογία, Λογιστική και Χρηματοοικονομικά και πολυτεχνικά τμήματα), η διασπορά τους σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να έχει αποτρέψει τους υποψηφίους από το να τα επιλέξουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για κάθε επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα φέρουν πτώση στις βάσεις ακόμα και στις πιο δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να παρουσιάσει ακόμα και απώλεια 100-120 μορίων, όπως ακριβώς και η Νομική Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι πέρσι, η Νομική Αθήνας έχει 18.219 μόρια εισαγωγής και η Θεσσαλονίκης 17.965.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση και για τις ψυχολογίες της τάξης των 200-300 μορίων, με τη Ψυχολογία ΕΚΠΑ πέρσι να πιάνει τα 17.711 μόρια και αυτή της Παντείου τα 17.579 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Καθολική βουτιά αναμένεται στα δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα, με τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Φυσική και Χημεία να μην επιτρέπουν ακόμα και τα τμήματα της Αθήνας να ξεπεράσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων. Πέρσι, μόλις δύο σχολές στο ΕΜΠ κατάφεραν να πιάσουν πάνω από 18.000 μόρια, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και η Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033), ενώ φέτος αναμένεται να έχουν απώλειες της τάξης τουλάχιστον των 200 μορίων.

3ο επιστημονικό πεδίο- Επιστημών Υγείας

Μόλις στα 18.100 μόρια αναμένεται να φτάσει η τελευταία Ιατρική , σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε Χημεία και Φυσική. Η Ιατρική Αθηνών θα κινηθεί οριακά στα 19.000 μόρια, ενώ καθολική πτώση από 100 έως και 300 μόρια αναμένεται και στις υπόλοιπες δημοφιλείς επιλογές όπως Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική.

4ο επιστημονικό πεδίο- Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Συγκρατημένοι είναι οι αναλυτές στην περίπτωση του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, μιας και οι επιδόσεις των μαθητών δεν μαρτυρούν πτώση των βάσεων, όμως η αύξηση των θέσεων λόγων της ίδρυσης νέων τμημάτων αλλά και λόγω της συνολικής αύξησης του αριθμού εισακτέων πολύ πιθανόν να σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω.

Αυξομειώσεις της τάξης των 100 μορίων θα έχουν τα δημοφιλή οικονομικά τμήματα σε ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ και ΕΚΠΑ που αφορούν οικονομικές σπουδές, μαρκετινγκ και Λογιστική, ενώ “χαμηλές πτήσεις” αναμένονται για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που αποτελούν μετεξέλιξη των καταργημένων ΤΕΙ και εδρεύουν στην περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, στο 4ο επιστημονικό πεδίο κατεγράφησαν οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής που κυμαίνονταν στα 3.000-4.000 μόρια.

thetoc.gr