Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΥΓΕΙΑ

Κάθε βδομάδα καταπίνουμε πλαστικό, ισοδύναμο με μια πιστωτική κάρτα

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πέντε γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας. Τα… ανατριχιαστικά ευρήματα προέκυψαν από μετα-ανάλυση και τα ανακοίνωσε η WWF.



 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Newcastle στην Αυστραλία, που ανέλυσαν πάνω από 50 μελέτες, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν έως και 102.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κάτω του ενός χιλιοστού – 250 γραμμάρια κάθε χρόνο – με σχεδόν το 90% να προέρχεται από το νερό, τόσο εμφιαλωμένο, όσο και από τη βρύση.

Άλλα τρόφιμα με πολύ υψηλά επίπεδα πλαστικού είναι τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι.

Το πλαστικό είναι πλέον τόσο πανταχού παρόν στη φύση, που έχει βρεθεί στον πάγο της Αρκτικής θάλασσας και στις απομακρυσμένες κορυφές των Γαλλικών Πυρηναίων.

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μέχρι και 1.769 σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα από το νερό, 182 από τα οστρακοειδή, 11 από το αλάτι και 10 από τη μπύρα.

Στην Ευρώπη περίπου το 72% του νερού της βρύσης περιέχει τώρα πλαστικό, με σχεδόν δύο πλαστικές ίνες ανά 500ml.

Ο Dr Thava Palanisami, ερευνητής μικροπλαστικών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: «Ενώ η ευαισθητοποίηση για τα μικροπλαστικά και την επίδρασή τους στο περιβάλλον αυξάνεται, η μελέτη αυτή συνέβαλε στην παροχή ακριβούς υπολογισμού των ποσοστών πρόσληψης για πρώτη φορά.

Η ανάπτυξη μιας μεθόδου, για τη μετατροπή των μετρήσεων των μικροπλαστικών σωματιδίων σε μάζες, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των πιθανών τοξικολογικών κινδύνων για τον άνθρωπο».

Αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατάποσης πλαστικού στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι ακόμη γνωστές, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι, πέρα ​​από ένα ορισμένο επίπεδο έκθεσης, η εισπνοή πλαστικών ινών προκαλεί ήπια φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος.

Ορισμένοι τύποι πλαστικών μεταφέρουν χημικές ουσίες και πρόσθετα, που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, τη γονιμότητα και την αύξηση της εμφάνισης γενετικών μεταλλάξεων και καρκίνων.

healthmag.gr