Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση για τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας στην Κόρινθο

Το περασμένο Σάββατο 31 Αυγούστου πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει στο χώρο του πρώην 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο, ανοιχτή δομή φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Η πληροφορία αυτή ενεργοποίησε δυστυχώς τα πλέον φοβικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας έτσι όπως εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό από τους επίσημους εκπροσώπους της.



 

Ο νεοκλεγείς δήμαρχος κ. Νανόπουλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία απ’ ότι φαίνεται κάλεσε όποιους ήθελε –είναι χαρακτηριστικό ότι φυσικά ως ΜέΡΑ 25 δεν προσκληθήκαμε στη σύσκεψη παρότι προσκλήθηκαν άλλα κόμματα, αλλά φαίνεται ότι και πολλοί άλλοι φορείς και οργανώσεις δεν έλαβαν πρόσκληση-. Στη σύσκεψη αυτή ακούστηκαν μια σειρά από ανακρίβειες και εκφράστηκαν φόβοι που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα μόνο και μόνο, για να φανεί επικοινωνιακά ότι η Κόρινθος και γενικότερα οι πολιτικοί της ταγοί θα μας «προστατεύσουν» από την επέλαση των προσφύγων και των μεταναστών που θα μας πάρουν τον τόπο και θα λειτουργήσουν ως «υγειονομική βόμβα».

Ως ΜέΡΑ 25 θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους όσους μας εκπροσωπούν ως Κορίνθιους πολίτες (βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, φορείς κοκ.) ότι στο χώρο του πρώην 6ου Συντάγματος λειτουργεί εδώ και μία επταετία το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών το οποίο αποτελεί ντροπή για πολιτισμένες κοινωνίες και για το οποίο κανείς από αυτούς –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν απαίτησε το κλείσιμό του όλα αυτά τα χρόνια! Όχι γιατί εκεί υπάρχουν μετανάστες! Αλλά επειδή είναι ντροπή και πρόκληση σε δημοκρατικές κοινωνίες να κρατούνται άνθρωποι έγκλειστοι χωρίς κανέναν λόγο! Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της ανοιχτής δομής φιλοξενίας οφείλουμε όλοι ως πολίτες και ως άνθρωποι να απαιτήσουμε τη φιλοξενία των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας με όρους ανθρώπινους, που θα διασφαλίζουν τόσο την αξιοπρεπή καθημερινή τους διαβίωση, όσο και τις ανάγκες περίθαλψης και εκπαίδευσης, ιδιαίτερα αν στη δομή θα φιλοξενηθούν και παιδιά! Ας απαιτήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να κλείσει το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια που λειτουργούν τώρα σαν φυλακές, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα έρθουν στην πόλη μας, αφού βέβαια ξηλώσουμε κάγκελα και συρματοπλέγματα! Να λοιπόν πως οι άνθρωποι αυτοί δε θα μείνουν σε σκηνές και να πως θα διασφαλιστούν οι απαραίτητες δομές! Μια τέτοια όμως απαίτηση προϋποθέτει υπερβάσεις που δε φαίνεται ότι η συστημική πολιτική εκπροσώπηση της Κορινθίας μπορεί να κάνει τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (βουλευτές, κόμματα εξουσίας), όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση)!

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας, να απαιτήσουμε τις ανθρώπινες συνθήκες παραμονής τους και να είμαστε διαρκώς στο πλάι τους, γιατί αυτό επιτάσσει το ανθρωπιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον!