Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε να λειτουργήσουν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις στην παραγωγή

Ο Γιώργος Ψυχογιός και άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη, κατέθεσαν Ερώτηση με θέμα το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω Ερώτηση έχει μεγάλη σημασία για την Κορινθία για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Νεμέας που βασίστηκε στις διατάξεις του Ν.4384/2016 που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την κατάργηση της υπ’ αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφασης, η οποία είχε εκδοθεί κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους με διττό στόχο. Αφενός την προστασία σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικών προϊόντων μας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρου την απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.

Επισημαίνουν ότι με την κατάργηση της απόφασης, το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σε προϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις που συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο.

Τονίζουν εξάλλου ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλος των διεπαγγελματικών οργανώσεων στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων, ενώ σύμφωνα με το από 26.08.2019 Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σε αόριστο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντήσεις για την στόχευση της νέας απόφασης του Υπουργείου ως προς την επίλυση του θέματος της αντιπροσώπευσης, την ύπαρξη δικλείδων για την προστασία των παραγωγών στο μεσοδιάστημα και το χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή της, ώστε να μην διαιωνίζεται το τέλμα στις αναγνωρισμένες διεπαγγελματικές οργανώσεις και τα εθνικά προϊόντα.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Αθήνα,  5 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα : Πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 

Η υπ’αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφαση, η οποία εξεδόθη κατόπιν διαβουλεύσεως με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους και είχε διττό στόχο. Αφενός την προστασία-σε αντιστοιχία με ο,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικών προϊόντων μας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρου την απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.

Η εν λόγω απόφαση θεσμοθετούσε την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων και στόχευε ουσιαστικά στην αναστροφή του καθεστώτος που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και δεν προστάτευε τους (πραγματικούς) παραγωγούς.

 

Επειδή με την κατάργηση της απόφασης αυτής, το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σε προϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις.

Επειδή η επαναφορά του ασαφούς τοπίου έχει σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση της έντονης αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης.

Επειδή αυτό συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλος τους στην υποστήριξη και προώθηση  των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων.

Επειδή σύμφωνα με το από 26.08.2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σε αόριστο χρόνο.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια θα είναι η γενική στόχευση της επικείμενης νέας απόφασης που προανήγγειλε αλλά και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να επιλύσει το σημαντικό θέμα της αντιπροσώπευσης;
  2. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοσή της, το σημαντικό θέμα της αμφισβητούμενης αντιπροσώπευσης και της αναγνώρισης κάποιων από αυτές και ιδιαίτερα την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των πραγματικών παραγωγών που αυτή προκαλεί;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και της έκδοσής της ώστε να μη διαιωνιστεί το τέλμα των αναγνωρισμένων διεπαγγελματικών οργανώσεων και των (σημαντικών) εθνικών μας προϊόντων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος