Με την πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΔ΄ Συνόδου

Τη σημασία της συνειδητοποίησης του νέου πολίτη ως προς την ευθύνη που αναλαμβάνει για το μέλλον της πατρίδας του, σε μια δημοκρατική κοινωνία με δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας χθες βράδυ στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, που αποτέλεσε το επιστέγασμα της φετινής ΚΔ΄ Συνόδου του ετήσιου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος.Συγκρίνοντας δύο αρχαιοελληνικά αγάλματα νέων,   ενός αρχαϊκού κούρου και του περίφημου «Παιδός του Κριτίου», οι φωτογραφίες των οποίων είχαν τοποθετηθεί μπροστά από τα έδρανα των εφήβων βουλευτών, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη σεμνότητα και τη σοβαρότητα του Αθηναίου εφήβου της ακμής, ο οποίος αναλογίζεται την ευθύνη που τον περιμένει αναλαμβάνοντας ως ελεύθερος πολίτης αλλά και οπλίτης το μέλλον της πατρίδας του στα χέρια του και χαρακτήρισε την ευθύνη ως «τη μεγαλύτερη γοητεία που ένας πολίτης σε μια δημοκρατία μπορεί να απολαύσει». Σημείωσε δε ότι «η Αθηναϊκή Δημοκρατία, το πρώτο πολίτευμα που έδωσε δικαίωμα ισηγορίας και συμμετοχής σε όλους τους τότε ελεύθερους πολίτες, οικοδομήθηκε πάνω στη νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών και στον αγώνα που έδωσαν απέναντι στην απειλή της δουλείας». «Αυτός ο αγώνας –πρόσθεσε ο κ. Τασούλας– έναντι αυτής της απειλής και η αποτροπή της, τους οδήγησε στην ανεπανάληπτη συμβολή στη δημοκρατία, στην τέχνη και στον πολιτισμό».

Στις Ομάδες Εργασίας και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, συμμετείχαν μαθητές Α΄ και Β΄ Τάξης Λυκείου σχολείων της Ελλάδας και Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», ΚΔ΄ Σύνοδος (2018-2019).

Επίσης, στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν ως παρατηρητές έξι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς του προγράμματος.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας μίλησαν οι αγορητές, έφηβοι βουλευτές, των έξι Ομάδων Εργασίας, στις οποίες συζητήθηκε το θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Τα ειδικότερα θέματα που ανέπτυξαν ήταν τα εξής:

–  «Δημοκρατία-Δικαιώματα: Ένα, δύο, τρία, έχουμε Δημοκρατία».

–  «Ευάλωτες Ομάδες – Ανισότητες – Δρόμοι Ανοιχτοί – Δρόμοι μετ’ Εμποδίων».

–  «Αλληλεγγύη-Εθελοντισμός (Κράτα με να σε κρατώ)».

–  «Τέχνη, Περιβάλλον, Τοπική Ιστορία».

–  «Ελευθερία Λόγου-Πληροφόρηση-Διαδίκτυο (Pinokio.net)».

–  «Διαπροσωπικές Σχέσεις – Σχολική Καθημερινότητα (Όταν πηγαίνουμε μαζί σχολείο)».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των μαθητών και μαθητριών, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Είναι εντυπωσιακό πως σήμερα, στη Βουλή των Εφήβων, επικρατεί ένας άλλος λόγος, γόνιμος, ο οποίος, ενώ διαπιστώνει κακώς κείμενα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις διορθώσεως, βελτιώσεως, με τεκμηρίωση και θεμελίωση».

Η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχάρη τα παιδιά για τις ωραίες ιδέες τους και τα διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει προς την Υπουργό Παιδείας αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με όλες τις προτάσεις που παρουσίασαν.

Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν:

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο  Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κυρίας Φώφης  Γεννηματά.

Ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Αβδελάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης:

Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, κ. Βύρων Πολύδωρας και κ. Νικόλαος Βούτσης.

Τα μέλη του σημερινού Προεδρείου της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, Γ΄ Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτριος Βίτσας, Δ΄ Αντιπρόεδρος, και  κυρία Σοφία Σακοράφα, Η΄ Αντιπρόεδρος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, ο Ειδικός Θεματικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Δαλαγγέλης, καθώς και Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγήτρια Νίκη Μαρωνίτη. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, καθηγητής Κώστας Μαυριάς.

Τέλος, τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς επίσης τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής που επιμελείται τη διενέργεια του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Παρόντες, επίσης, στα θεωρεία ήταν γονείς και καθηγητές των εφήβων βουλευτών.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τα παιδιά διασκέδασαν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου με συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.