ΛΑ.Ε: Στο γύψο οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαδικασίες

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη λειτουργία των συνδικάτων.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης εμπεριέχονται διατάξεις που βάζουν στο γύψο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπονομεύουν τη συλλογική διαδικασία και τη συλλογική δράση.
 

Η κουτσουρεμένη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) υπονομεύεται από τη ρήτρα εξαίρεσης για τους εργαζόμενους σε κάποιες επιχειρήσεις.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις υπονομεύονται από τις πρόσθετες προϋποθέσεις που τίθενται για την επεκτασιμότητα αλλά και από τη ρήτρα εξαίρεσης κάποιων επιχειρήσεων σε περίπτωση που μια σύμβαση επεκταθεί σε όλο τον κλάδο. Το όλο πλέγμα είναι τέτοιο που κανείς εργοδότης δεν θα υπογράφει κλαδική σύμβαση αφού θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι κάποιοι ανταγωνιστές του δεν θα την εφαρμόσουν.

Η διαιτησία που ήταν το τελευταίο αποκούμπι των αδύναμων συνδικάτων θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για μείωση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τέλος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που θεσμοθετεί στις διαδικασίες των συνδικάτων εκτός των ζητημάτων διαφάνειας, του αδιάβλητου και του ελέγχου των διαδικασιών  που μπαίνουν θα σημάνει το τέλος της συλλογικής διαβούλευσης, την απομάκρυνση από κάθε συλλογική διαδικασία και θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη απομάκρυνση των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Την κατάργηση στην πράξη όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απογείωση των ατομικών συμβάσεων και το εργατικό κόστος να παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού.