Παρέμβαση του Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ για το μεταναστευτικό

Τα βρίσκουν στα μεγάλα, σκοτώνονται για τα διαδικαστικά 

Στο πρώτο θέμα της πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού προηγήθηκε ένας χαμός με τα διαδικαστικά, τελικά οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είναι στο συνονθύλευμα του κυρίου Τατούλη τα βρήκαν.

Ψήφισαν κοινό ψήφισμα για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: 

  • Που δεν λέει κουβέντα για τις αιτίες και τους υπαίτιους για τους πολέμους και τη φτώχεια που γεννά την προσφυγιά
  • Που αθωώνει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας
  • Που αθωώνει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που έχουν κάνει ξέφραγο αμπέλι τη χώρα και σουλατσάρουν στο Αιγαίο

Καλά θα κάνουν οι αντιπεριφερειάρχες του κυρίου Νίκα που βγαίνουν στα κανάλια, να μην ακολουθούν την τακτική Τατούλη του τσουβαλιάσματος και να μην λένε ψέματα. Γιατί το ψήφισμα του ΠεΣυ δεν ήταν ομόφωνο, όπως είπε κάποιος, αφού υπήρχε τουλάχιστον η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία και παραθέτουμε πιο κάτω.

Υπάρχουν αιτίες και υπαίτιοι

Για την αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων προβλημάτων όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι ανάγκη να δει κανείς τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, τους υπεύθυνους γι’ αυτή την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση.

Οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, που έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους όλων των χωρών και κερδισμένους μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, που διαιωνίζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποτελούν την αιτία για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκοντας έτοιμο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική στον ίδιο δρόμο υλοποίησης της καταστροφικής για πρόσφυγες και νησιώτες συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που κρατά εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μη επιτρέποντάς τους να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ήδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων αυξάνεται. Η μεταφορά ορισμένων προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα επιδεινώνει το πρόβλημα. Τους στοιβάζουν σε πρόχειρες κατασκηνώσεις με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό στρώνει παραπέρα το δρόμο με ένταση της καταστολής. Ενισχύει τον μηχανισμό απελάσεων, με την απαράδεκτη απόφαση για κατάργηση της εξέτασης ασύλου δεύτερου βαθμού και με την αυξημένη παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ που ευθύνεται για τον ξεριζωμό ολόκληρων λαών και της Frontex να σουλατσάρουν στο Αιγαίο.

Πιστή η κυβέρνηση της ΝΔ στο δόγμα υπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σημαιοφόρος, εμπλέκει όλο και περισσότερο το Μεταναστευτικό στα ευρωατλαντικά παζάρια και τις αντιθέσεις.

Συνένοχη η Περιφέρεια

Συνένοχες σε αυτή την κατάσταση είναι και η προηγούμενη και η τωρινή Περιφερειακή Αρχή. Όχι μόνο γιατί δεν αναδεικνύετε τις αιτίες και τους υπαίτιους, αλλά συνειδητά συσκοτίζετε και πάτε την κουβέντα στα παρελκόμενα, στους κινδύνους για την υγεία, για αύξηση εγκληματικότητας κλπ.

Γιατί κ. Νίκα δε φταίει γενικά η Τουρκία άρα και ο Τούρκικος λαός. Γιατί όπως κι εδώ υπάρχουν δυο Ελλάδες έτσι κι εκεί υπάρχουν δυο Τουρκίες. Η Ελλάδα και η Τουρκία των εργαζόμενων, των αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που είναι θύματα της ίδιας πολιτικής που γεννά μετανάστευση και προσφυγιά, και υπάρχει και η Ελλάδα και η Τουρκία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της άρχουσας τάξης που διαγκωνίζονται για το μοίρασμα της λείας των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που έχουν θεό και πατρίδα μόνο το κέρδος.

Έχετε ευθύνη κι εσείς και οι προηγούμενοι γιατί όχι μόνο κρύβετε τις αιτίες κι αθωώνετε τους υπαίτιους αλλά και τους υπηρετείτε.

Το 2012 όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκλεινε το στρατόπεδο Κορίνθου και το μετέτρεπε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης  προσφύγων και μεταναστών, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά καμάρωνε δίπλα σε υπουργούς που μίλαγαν σε συγκεντρώσεις γι’ αυτό. Έστελνε μάλιστα ο κ. Τατούλης κι επιστολές στους υπουργούς που εξέφραζε τη συμφωνία του και για να μη λέτε ότι λέμε ψέματα καταθέτω στα πρακτικά την επιστολή του κ. Τατούλη στο υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια στις 23/08/2012.

Έχετε ευθύνη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί στον κουρνιαχτό που σηκώθηκε τότε, κάποιοι από εσάς συμμετείχατε μαζί με τους εγκληματίες της χρυσής αυγής που έσερναν το χορό.

Εμείς όπως και τότε έτσι και τώρα, με νηφαλιότητα και συνέπεια θα αναδεικνύουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους, θα καλούμε το λαό να δυναμώσει την κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών για ένα κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

Έλληνες και μετανάστες διεκδικούμε:

  • Να κλείσουν οι “Μόριες”, Κέντρα κράτησης – hot spots στα νησιά και στην Κόρινθο. Να μη δημιουργηθούν νέες.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Όχι στην κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.

Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν με τις προσφυγικές ροές για τους αστυνομικούς, όπως προβλήματα με τις μετακινήσεις, απλήρωτες υπερωρίες, κλπ.