Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα «καλά τα νέα για την Κορινθία» της κ. Σούκουλη εργάστηκαν οι προηγούμενοι …

Με αφορμή την επίσκεψη της βουλεύτριας, κας Μ. Σούκουλη, στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη και των δημοσιευμάτων που την ακολούθησαν, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Είναι θετικό το ενδιαφέρον της κ. Σούκουλη να συζητήσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Νομού με τον αρμόδιο υπουργό πλην όμως οι δηλώσεις και ανακοινώσεις της δηλώνουν αφενός ελλιπή γνώση αυτών και αφετέρου περιορισμένη πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυσή τους.




 

Συγκεκριμένα:

• Χαιρόμαστε που η ΝΔ θυμήθηκε το φράγμα του ΑΣΩΠΟΥ μετά από χρόνια εγκατάλειψης αλλά και πολλών εγκαινίων από εν ενεργεία πολιτικούς της παράγοντες. Ήταν όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έλυσε όλα τα προβλήματα του έργου εξασφαλίζοντας την κοινοτική χρηματοδότηση στη νέα περίοδο με επιπλέον πόρους, νέους κατασκευαστές και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις. Το έργο «εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς …και χωρίς προβλήματα» όπως είπε ο κ. Βορίδης, γιατί κάποιοι άλλοι φρόντισαν και αν αυτό δεν το αναγνωρίζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κ. Σούκουλη, το αναγνωρίζουν οι πολίτες.

• Θα πρέπει να γνωρίζει επίσης η κ. Σούκουλη ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε την κορινθιακή σταφίδα στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης εξασφαλίζοντας την στήριξή της. Δεν μας είπε όμως πως αντιλαμβάνεται τόσο την στήριξη της αναδιάρθρωσης της σταφίδας όσο και των εσπεριδοειδών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αγροτική πολιτική πρόταση της ΝΔ είναι ανύπαρκτη τόσο για το νομό όσο και για το σύνολο της χώρας.

• Σε ότι αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τον προϋπολογισμό των Σχεδίων Βελτίωσης ξεπερνώντας τα 600 εκ. ευρώ διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους μέσα από μια συνολική υπερδέσμευση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της τάξης του 1.3 δις (123,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης) με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ ΑΦ 2048, 4-6-2019) ενώ παράλληλα εργάστηκε για την ενίσχυση της ρευστότητας εκδίδοντας για πρώτη φορά εγκύκλιο για την διευκόλυνση σύναψης δανειακών συμβάσεων για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης και δημιούργησε το Ταμείο Εγγυήσεων με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που θα διασφαλίσει πόρους άνω των 400 εκ. για την χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης.

• Επίσης, σχετικά με το περίφημο Σχέδιο Νόμου για τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ, περιμένουμε να το δούμε πρώτα και μετά να σχολιάσουμε. Αλλά αλήθεια τι μας λέει η ανακοίνωση ότι θα «συμπεριληφθούν οι επιμέρους προβλέψεις που αφορούν τις ανάγκες των Κορίνθιων παραγωγών». Δηλαδή ο νόμος θα έχει ειδικές προβλέψεις για τους Κορίνθιους παραγωγούς. Αστειότητες προφανώς για αφελείς!

• Δεν καταλάβαμε επίσης, εκτός από την γνωστή άποψη του κ. Βορίδη περί ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης των αγροτών, τι ακριβώς βελτίωση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ ‘οραματίζονται’ ο κ. Βορίδης και η κ. Σούκουλη. Προς ποια κατεύθυνση θα κινείται αυτή; Με τις γενικολογίες περί απλούστευσης και ψηφιοποίησης δεν αναβαθμίζονται οι οργανισμοί.

• Τέλος, σύγχυση προκαλεί η πρόταση για την σχολή της Νεμέας, γεγονός που επιβεβαιώνει την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης του θέματος. Γνωρίζουν οι κ. Βορίδης και Σούκουλη την τροπολογία που είχαν καταθέσει προ μηνών οι βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας τη δημιουργία Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου στην Κορινθία με έδρα τη Νεμέα. Πρόταση που είχε θετική εισήγηση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε να λειτουργήσει σε ακαδημαϊκά πρότυπα. Τι προτίθενται να κάνουν επ’ αυτών; Αν δούμε την κατάργηση των αντίστοιχων διετών προγραμμάτων σπουδών που είχαν ιδρυθεί πανελλαδικά, η απάντηση είναι μάλλον προφανής.

Από πολιτικούς που διεκδικούν άλλο ύφος και πολιτικό σχέδιο ο πολίτης απαιτεί καλή πληροφόρηση, πρόταση και πολιτική γενναιότητα.

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας