Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Canyoning στο φαράγγι του Ίναχου, στο Αρτεμίσιο Όρος

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, μετά από πρόταση του αθλητικού σωματείου «ΑΕΣΕΔ»(Αθλητικός Ελληνικός Σύλλογος Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων), υποστήριξε την πλήρη διαμόρφωση/ασφάλιση του φαραγγιού του Ινάχου στο Αρτεμίσιο όρος, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην περιοχή και, συγκεκριμένα, του αθλήματος του canyoning (διάσχιση φαραγγιών).




 

Το canyoning  βασίζεται στην κατάβαση-διάσχιση του φαραγγιού περνώντας από διάφορα φυσικά εμπόδια. Κινήσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται στη  δραστηριότητα είναι  το περπάτημα, το κολύμπι, τα άλματα, το έρπειν, η καταρρίχηση, η κατάβαση με σχοινί και άλλες τεχνικές  σχοινιών.

Προκειμένου να γίνει ένα φαράγγι κατάλληλο για συχνές και ασφαλείς διασχίσεις, χρειάζεται πρώτα να «ασφαλιστεί», όπως λέγεται στη γλώσσα του canyoning. Η ασφάλιση ενός φαραγγιού περιλαμβάνει την τοποθέτηση μόνιμων, μεταλλικών αγκυρώσεων σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία στα βράχια και με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον, στα οποία μπορούν να δεθούν τα σχοινιά για τις καταβάσεις.

Το φαράγγι του Ίναχου βρίσκεται στο Αρτεμίσιο Όρος, μεταξύ της Καρυάς και του Νεοχωρίου. Πρόκειται για τεχνικό και όχι πεζοπορικό φαράγγι, που σημαίνει πως η διάσχισή του γίνεται μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με έμπειρους οδηγούς. “Ανακαλύφθηκε” το 2011 και στο παρελθόν είχαν γίνει εργασίες ασφάλισης από ιδιώτες και ορειβατικούς συλλόγους. Ωστόσο, τόσο λόγω παλαίωσης των υπαρχόντων υλικών, όσο και λόγω του μεγάλου του μήκους, απαιτούσε αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες για την πλήρη ασφάλισή του.

Με συνολικό μήκος περίπου 1700μ και υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου 400μ, περιλαμβάνει περίπου 40 καταρράκτες συνολικά, μεταξύ των οποίων έναν 35 μέτρων, δύο των 25 μέτρων και δύο των 20 μέτρων, ενώ υπάρχουν και αρκετές διαφυγές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για λόγους ασφαλείας.

Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2019, η ομάδα της ΑΕΣΕΔ, με την τεχνική υποστήριξη της BOA (BaseOutdoorActivities) και πληθώρα υλικών ασφάλισης που κάλυψε οικονομικά ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, προέβη σε δύο πολύωρες καταβάσεις (12 και 10 ωρών αντίστοιχα), κατά τη διάρκεια των οποίων ασφάλισε όλους τους καταρράκτες, προκειμένου να καταστούν ασφαλείς για κατάβαση από ομάδες canyoners, ενώ χαρτογράφησε και σηματοδότησε πλήρως το φαράγγι.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του φαραγγιού του Ίναχου, οι ΑΕΣΕΔ/BOAσκοπεύουν να οργανώσουν καταβάσεις αρχαρίων τις επόμενες εβδομάδες, για γνωριμία του κοινού τόσο με το άθλημα του canyoning, όσο και του «άγνωστου» φαραγγιού του Ίναχου.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν emailστο info@baseoutdooractivities.com, με τίτλο «Φαράγγι Ίναχου», δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετέχουν. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι οδηγοί θα διατεθούν από τις ΑΕΣΕΔ/ΒΟΑ. Το μόνο που χρειάζεται από τους συμμετέχοντες είναι μια ελάχιστη φυσική κατάσταση και διάθεση για περιπέτεια.

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες ενέργειες αναβάθμισης και ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της Αργολίδας, όπως και στην ανάπτυξη του αθλητισμού, κλασικού και εναλλακτικού.