Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βελιγράδι για τη Διάσκεψη Καινοτομίας ο Χρίστος Δήμας

Στην 4η Σύνοδο Καινοτομίας Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 17+1 εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας.



 

Ο κ. Δήμας παρουσίασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την Έρευνα και την Καινοτομία, τονίζοντας πως «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις διεθνείς περιφερειακές εξελίξεις να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε μια ακόμα διάσταση συνεργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά των χωρών της περιοχής μας»

Κατά την εισήγηση του, ο κ. Δήμας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο κόσμος σήμερα δε μπορεί να είναι μονοδιάστατος και αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εδώ και τρεις μήνες έχει νέα κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει σημαντική έμφαση στο κομμάτι της καινοτομίας. Επιχειρούμε μέσα από μία φιλόδοξη, αλλά συνάμα ρεαλιστική ατζέντα, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική εξέλιξη.

Ήδη, αυτές τις ημέρες, ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου μας για δύο Innovation District, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εταιρίες στο χώρο του RnD, ώστε μαζί με ερευνητικά ινστιτούτα και startup επιχειρήσεις να ενισχύσουμε την Καινοτομία στη χώρα.

Σ’ αυτή την προσπάθεια είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάθε πρόταση συνεργασίας που μπορεί να έχετε και να διαδραματίσουμε ένα κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της Έρευνας που παραδοσιακά ευδοκιμούσε στις χώρες όλων μας, σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Όχι απαραίτητα σε κάποια χώρα της Δύσης, αλλά εντός των συνόρων των χωρών μας, σε μια προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών μας, αλλά κυρίως ανάσχεσης του brain drain, το οποίο γνωρίζω πως εκτός της Ελλάδας ταλανίζει πολλές και από τις δικές σας χώρες.

Υγεία, Τεχνολογία, Τεχνική Νοημοσύνη, Blockchain, Αγροδιατροφή, Μεταφορές, Κλιματική Αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση είναι βασικοί -αλλά όχι οι μόνοι- τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα δώσει σημαντικό βάρος τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να συμβάλει καθοριστικά στη νέα εποχή που έχουμε μπροστά μας. Και σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούμε, όσοι βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτή τη Διάσκεψη, να αναπτύξουμε σημαντικές συνέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο ο κ. Δήμας βρέθηκε στο Λονδίνο για τις εργασίες του Reload Greece και συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. «Η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται πλέον πιο φιλική στις επενδύσεις, επιτυγχάνοντας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήδη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η Καινοτομία θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αντιστροφής του brain drain.