Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται οι λογαριασμοί για τις επιδοτήσεις

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα πιστωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή γύρω στο 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης, για τους παραγωγούς που έχουν βιβλιάριο στην Τράπεζα Πειραιώς.



 

Όπως πάντα, μέσα σε περίπου δύο εργάσιμες μέρες θα μεταφερθούν μέσω της Τράπεζας Πειραιώς – που είναι ο φορέας που διαχειρίζεται και μοιράζει τις επιδοτήσεις στη θέση της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος – τα χρήματα και στα βιβλιάρια των υπόλοιπων τραπεζών. Όπως, συγκεκριμένα, γράφει το Agro24, την 23η Οκτωβρίου θα είναι όλα έτοιμα από πλευράς του Οργανισμού και στις 24 Οκτωβρίου θα δοθεί η σχετική εντολή προς την τράπεζα.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να φορτώσουμε το σύστημα με τις απαραίτητες πληροφορίες για να πάμε στην πληρωμή», λέει στο Agro24 στέλεχος της διοίκησης, έτσι ώστε «αμέσως μετά τις 16 Οκτωβρίου να αποστείλουμε τα πρώτα αρχεία πληρωμών και να γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι». Εξάλλου, η συγκεκριμένη είναι μια διαδικασία που χρειάζεται ορισμένες μέρες για να ολοκληρωθεί, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και αστοχίες κατά την ημέρα της πληρωμής της προκαταβολής του τσεκ των αγροτών.

Επιστροφές “παρακρατήσεων”
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα δοθεί η εντολή πληρωμής ποσού 17 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιστραφεί στους δικαιούχους αγρότες από την παρακράτηση που έγινε το 2018 για το Αποθεματικό Κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.
Επίσης, αυτή η παρτίδα πληρωμής θα περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα ενισχύσεων του 2018, δηλαδή βασική ενίσχυση 2018, πράσινη ενίσχυση, συνδεδεμένες, ειδική ενίσχυση βάμβακος και των μέτρων μικρών νησιών του Αιγαίου κ.ά. Πρόκειται για εκκαθαρίσεις οφειλόμενων από τον Οργανισμό προς τους δικαιούχους, μετά από διοικητικές διορθώσεις, ελέγχους και εξέταση ενστάσεων. Όπως αναφέρουν οι πηγές του Οργανισμού, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει υπόλοιπα κοινοτικών ενισχύσεων για το 2018, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που κλείνει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Από τις 16 και μετά, μπορεί να καταβάλει ενισχύσεις για το 2019.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Τι γίνεται όμως με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ως προς την πληρωμή του 10% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί της Κρήτης για ζημιές του 2018; Ο Σεπτέμβριος τελειώνει και θα δούμε αν γίνουν πραγματικότητα οι πληρωμές του 10% των αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του μήνα, πάντα μέσα από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, χωρίς βέβαια να εξαρτάται μόνο από αυτούς η συγκεκριμένη πληρωμή.

Στο μεταξύ, οι αγρότες σχολιάζουν λέγοντας πως ο ΕΛΓΑ παίρνει τις εισφορές υπέρ του Οργανισμού μέσα από ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς καλά-καλά να προλάβουν ούτε να δουν τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες!

Να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος των αποζημιώσεων αυτών, που αφορούν στο 10% των αποζημιώσεων της περυσινής χρονιάς, φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Και για να πληρωθούν έπρεπε να γίνει πρώτα η εκ νέου αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Νέες επιδοτήσεις καλλιεργητικών πρακτικών

Η επιδότηση καλλιεργητικών πρακτικών που αυξάνουν την οργανική ουσία και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνονται στις πρώτες ενδείξεις για τα κριτήρια επιλογής των σχετικών μέτρων στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι.

Στα βασικά σημεία παρέμβασής του κατά το Άτυπο Συμβούλιο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του μέτρου της δέσμευσης του άνθρακα στο έδαφος μέσω της γεωργικής δραστηριότητας είναι ευεργετικό όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες, αφού οδηγεί στη βελτίωση των γεωργικών εδαφών και αυξάνει την παραγωγικότητά τους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και μειωμένος προϋπολογισμός στην ΚΑΠ δε συμβαδίζουν, ζητώντας παράλληλα ευελιξία για τον σχεδιασμό των κατάλληλων παρεμβάσεων που θα προβλεφθούν στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας.