Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

11ος Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας

Πώ-πώ! Πέρασαν κιόλας έντεκα χρόνια! Θα πρέπει να προσέχουμε πλέον. Δυο λόγια όμως τότε για νέα μέλη της παρέας, να ξέρουν τα σουσούμια μας.

Αγαπάμε το κρασί και το ποδήλατο και δεν τα βρίσκουμε ασύμβατα, αν τα βρίσκετε εσείς, δεν σας κάνουμε. Κάνουμε κυκλικές βόλτες (ώστε να επιστρέφουμε με τα ποδήλατά μας στα αυτοκίνητα που μας έφεραν) κάνοντας στάσεις στα οινοποιεία της περιοχής και δοκιμάζοντας τα κρασιά τους σε ωραία ποτήρια γευσιγνωσίας. Τα ποδήλατά μας είναι καλορυθμισμένα, έχουμε ανταλλακτική σαμπρέλα, αλλά υπάρχει και τεχνική υποστήριξη να μας βοηθήσει αν χρειαστεί.



Ερχόμαστε με τα ποδήλατα στα αυτοκίνητά μας στην εκκίνηση, δηλαδή στο Δημαρχείο Νεμέας. Οι διαδρομές είναι σημασμένες με μεγάλα βέλη πλάτους 10 εκ στο δρόμο, με διαφορετικό χρώμα καθεμιά, για να μη χάνεστε και να πηγαίνετε με το δικό σας ρυθμό.

Δεν πίνουμε όλα τα κρασιά που δοκιμάζουμε, φτύνουμε κιόλας να μη μεθύσουμε. Μιλάμε με τους οινοποιούς να μάθουμε, ποικιλίες, τα μυστικά του κρασιού, είμαστε ευγενείς μαζί τους όπως και οι ίδιοι, το κρασί είναι ένας κόσμος, μια περιπέτεια.

Γυρνάμε στην αφετηρία στο τέλος να φάμε όλοι μαζί μετά μουσικής και των κρασιών της περιοχής. Αγοράζουμε τα κρασιά που μας άρεσαν σε τιμές οινοποιείου. Στη Νεμέα τρώμε σούπερ γουρνοπούλα στην οδό Δερβενακίων, οι χορτοφάγοι γίγαντες με μπασμάτι. Πρέπει να εγγραφούμε όπως περιγράφω παρακάτω

Εκεί λοιπόν που θα συμφάγωμεν, υπάρχει το εντευκτήριο-πωλητήριο του ΣΟΝ (Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας) όπου θα έχει οργανωθεί για το χατήρι μας γευστική δοκιμή των κρασιών των οινοποιείων που δεν γινόταν να είναι στις διαδρομές μας. Φυσικά θα διατίθενται και προς πώληση.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 1-18 Οκτωβρίου Έρλι Τρίτη 1-14/10 έως 22.00 και λέιτ 15-18/10 έως 12.00.
Ευφρονίου 28, 4ος όροφος, Νικολετόπουλος. ΠΑΝΤΑ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στα 2102028561/6976556525. Πληκτρολογείτε 127 και πατάτε το κουδουνάκι να ανοίξω.
Για Β. Προάστεια και Μεσόγεια θα κανονίσω με την κα Ψυχογιού. Άλλοι τρόποι υπάρχουν επίσης αν μένετε μακρυά. Πάρτε τηλ να σας πω.

ΚΟΣΤΟΣ
Τηλεφωνήστε στα παραπάνω τηλέφωνα ή στείλτε μνμ ινμποξ στο φβ μας ή μέηλ στο n.themos@gmail.com. Περιλαμβάνει το φαγητό σας εκτός από την πολύτιμη παρέα μας, τα δεκάδες κρασιά που θα δοκιμάσετε, την υποδοχή με τα χαμόγελα στα οινοποιεία, τη μουσική στη Δερβενακίων όταν θα τρώτε…Μπλουζάκι όχι φέτος. Επίσης ο Δήμος Νεμέας ακύρωσε την χορηγία, μας παρέχει μόνο την ηχητική εγκατάσταση, μόνο οι οινοποιοί μας αγαπούν στη Νεμέα, οπότε έχει επίπτωση στο κόστος.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ 10.00 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 09.30
Μπροστά από το Δημαρχείο Νεμέας. Ναι να είστε νωρίς, για να ξεκινήσουμε στην ώρα μας.

Τερματισμός

Τερματίζετε όπου θέλετε, αρκεί από τις 14.30 ως τις 16.00 να είστε στη Δερβενακίων έξω από το ΣΟΝ ( θα δείτε το σήμα της ΑΕΚ δίπλα, ακούς Παπάζογλου;) που θα βάζω μουσική υπόκρουση στο φαγητό. Μη μου έρθετε στις 18.00 και μου πείτε πεινάω.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ είναι οι εξής 3:

Η ΜΙΚΡΗ https://ridewithgps.com/routes/31151645
Οινοποιεία Ζαχαριά, Γκόφα, Νικολάου, Ράπτη, Όψιμου, Μπαϊρακτάρη, Καραμήτσου, Μπαραφάκα και ζυθοποιία Κάρμα.

Η ΜΕΣΑΙΑ https://ridewithgps.com/routes/31148483
Κτήμα Αναγέννηση, Παπαϊωάννου, Παλυβού, Μπαραφάκα, Ζαχαριά, Γκόφα, Νικολάου, Μπαϊρακτάρη, Καραμήτσου και ζυθοποιία Κάρμα.

Η ΜΕΓΑΛΗ https://ridewithgps.com/routes/31153466
Οινοποιεία Ράπτη, Όψιμου, Κτήμα Νικολάου, Γκόφα, Αμπελώνες Ζαχαριά, Μπαραφάκα, Κτήμα Αναγέννηση, Παπαϊωάννου, Παλυβού, Μπαϊρακτάρη, Καραμήτσου και ζυθοποιία Κάρμα.

Στην ουσία όλες έχουν τα κεντρικά οινοποιεία και τη ζυθοποιία Κάρμα, η μικρή όμως είναι πιο μεσάτη, η μεσαία έχει και την αρχαία Νεμέα και η μεγάλη τάχει όλα.
Στην πολύ ουσία όμως ξέρω πως με την ασφάλεια των βελών, θα κάνετε του κεφαλιού σας και θα τα ακούω εγώ.

ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ.

Κτήμα Παπαϊωάννου.

Ο πατριάρχης της Νεμέας, που την έβγαλε από την αφάνεια στο τέλος του προηγούμενου αιώνα είχε προ πολλού παραδώσει τη σκυτάλη στο γιό του Γιώργο και μας άφησε φέτος στις 13 Αυγούστου. 20 ετικέτες, εμβληματικά κόκκινα και λευκά με γηγενείς ζύμες (που επιφυλάσσουν εκπλήξεις στο σχεδόν άμεσο μέλλον). Ίσως η πλουσιώτερη έκφραση του φρούτου του Αγιωγίτικου σε προχωρημένη παλαίωση. Κρασιά που διαρκούν και δοκιμάζουν την υπομονή και επιμονή σου να τα περιμένεις. Το Μικροκλίμα, από πολύ παλιά αμπέλια, είναι κατηγορία μόνο του. Ανακαλύψτε τα χωρίς να μεθύσετε!

Κτήμα Παλυβού.

Άλλο ένα εμβληματικό οινοποιείο. Ο πρώτος διδάξας της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Σοβαρά κόκκινα (Άμμος, Νόημα κλπ) και επιτυχημένα λευκά (Πέτρινες πλαγιές από Μαλαγουζιά – Σαρντονέ) και ροζέ (Βυσσινόκηπος) με χαρακτήρα. Καινούργιο σχετικά το Viognier. Πολύ καλή η κλασσική Νεμέα , αλλά και τα πρίμιουμ ερυθρά. Επιτυχημένο ημίξηρο το La vie en Rose, από Μοσχοφίλερο, από τα χεράκια των θυγατέρων.

Κτήμα Αναγέννηση

Καινούργιο σχετικά οινοποιείο με Νεμεάτη ιδιοκτήτη, με μακρά θητεία στην εστίαση ως σομελιέ αλλά και καλλιτεχνική φλέβα (θα δούμε έργα του, γλυπτά κυρίως, στο οινοποιείο)

Κομψές, ποιοτικές δουλειές, που συνεχώς βελτιώνονται. Δοκιμάστε το εκ Πέτρας αλλά και το παλαιωμένο Ασσύρτικο βαρέλι.

ΛΕΟΝΤΙΟ

Κτήμα Ράπτη.

Η Ελένη Ράπτη στο οινοποιείο και ο Χρήστος στο φυτώριο αμπέλου. Σοβαρές Νεμέες παλαίωσης, ένας πολύ καλός Κοκκινόβραχος (Cab-Merlot) και πολύ μοντέρνα λευκά με ένα Ασσύρτικο που ώρες-ώρες θυμίζει Σαντορίνη. Α, και δύο αφρώδη, λευκό και ροζέ, που ήδη έχουν κλέψει την καρδιά σας. Και πολύ ωραία η βόλτα ως εκεί.

ΓΥΜΝΟ

Οινοποιείο Σκούρα

Είναι το δεύτερο οινοποιείο του Γιώργου Σκούρα, ενός από τους πρωτεργάτες της οινικής αναγέννησης στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από την αρχή με δύο πολύ καλά κρασιά, Μέγα Οίνο λευκό και κόκκινο, από το Άργος και στο τρίτο πλέον οινοποιείο υπάρχουν πάνω από 15 ετικέτες. Εξαιρετικές δουλειές σε βαρέλι, μεγάλα κρασιά και class. Δεν θα ανοίξει το κουκλίστικο οινοποιείο στο Γυμνό ειδικά για μας φέτος επειδή γίνονται εργασίες ανακαίνησης για να επαναλειτουργήσει. Να αντέξετε ως του χρόνου που θα είναι καινούργιο μπιζουδάκι!

Οινοποιείο Όψιμου.

Νέο οινοποιείο με ίδιους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας και 4 ετικέτες, 1 λευκή, 1 ροζέ και 2 ερυθρές. Δεν θα σας πώ, ανακαλύψτε τους από τη βεράντα τους με φοβερή θέα στους αμπελώνες!

ΝΕΜΕΑ

Αμπελώνες Ζαχαριά

Από τα παλαιότερα οινοποιεία, μπορείτε ακόμα να δείτε τις παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές μεγάλου όγκου. Πολλές ετικέτες, η κόκκινη ναυαρχίδα τους προς το παρόν είναι το Μαύρο στον Κυβο, από Αγιωργίτικο, Μερλό και λίγη Μαυροδάφνη, που όμως προσδίδει αρκετή πολυπλοκότητα στο χαρμάνι. Το Καμάρι του Ηλία Ζαχαριά είναι όμως η λευκή Σκλάβα που φέτος είναι εν ου παικτοίς. Άλλες αγάπες η Κυδωνίτσα και η φετεινή μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη. Το ροζέ Αγιωργίτικο μην το χάσετε αν έχετε λίγο σοβαρό ρόζ μέσα σας…δοκιμάστε και το αχνά ροζ βιολογικό Μοσχοφίλερο…

Κτήμα Γκόφα.

Καινούργιο σχεδόν οινοποιείο, περάσαμε από την πρώτη χρονιά που άνοιξαν και μας περίμεναν. Νέα παιδιά, μαθαίνουν γρήγορα και είναι και πολύ φιλόξενοι και ανοιχτόμυαλοι, κάνουν φοβερά πάρτυ στο ποτάμι, πίσω από το οινοποιείο και πέρσι είχαν και την καλύτερη Νεμέα που έφτιαξαν ποτέ. Δοκιμάστε και όλα τα υπόλοιπα και μη φύγετε χωρίς το λευκό Μυθικό Ποταμό από Μαλαγουζιά-Sauvignon Gris…

Κτήμα Νικολάου.

Άλλο ένα γνώριμο, αλλά όχι πολύ παλιό οινοποιείο, που έχει φέτος την καλύτερη Νεμέα του ever. Αλλά να τα δοκιμάσετε όλα. Επίσης πολύ φιλόξενοι εραστές του τάνγκο και σε ωραίο σημείο.

Κτήμα Μπαραφάκα.

Άλλος ένας που το παλεύει χρόνια και πρόπερσι έκανε τη διαφορά η καινούργια Νεμέα του (Αποκάλυψη). Έχει και Ασσύρτικα Μαλαγουζιές και άλλα, αλλά υποπτεύομαι πως οι ημίξηρες Τρεις Μάγισσες (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Syrah) που είναι όλο και καλύτερες, `κλέβουν τις περισσότερες καρδιές και φέρνουν μπεζαχτά στο μπαμπά. Θα έχει και φέτος σουβλάκια Χρήστο;

Ζυθοποιία Κάρμα.

Καινούργια προσπάθεια από δύο ψαγμένους συνεταίρους που κάνουν μπύρα και αγαπούν και γνωρίζουν και το κρασί. Περάσαμε πέρσι, την πρώτη χρονιά και είχαμε άριστες εντυπώσεις. Πολύ καλή η Golden, δοκιμάστε και τις καινούργιες pale & red Ale.

Κτήμα Μπαιρακτάρη.

Παλιός οινοποιός, που ανέβηκε κατηγορία σιγά-σιγά και τελευταία βελτιώθηκε θεαματικά. Η σειρά Μονόλιθος λευκό, κόκκινο, ροζέ είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία της, Νεμέα του 2013 η καλύτερη ever, τα υπόλοιπα ανακαλύψτε τα μόνοι-ς σας στο φιλόξενο κόκκινο οινοποιείο.

Κτήμα Καραμήτσου.

Φρέσκο οινοποιείο και οινοποιοί. Μαθαίνουν γρήγορα όμως, απόδειξη το φρέσκο τους Αγιωργίτικο που έχει εντελώς μοντέρνα δομή και η ροζέ Aphrodite, που χτύπησε κέντρο το συνδυασμό off-dry πέρσι. Υπάρχουν και Ασσύρτικα και Μαλαγουζιές…και η καλύτερη θέα για την Παναγιά των βράχων απέναντι.

facebook.com/events