Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ριζικές αλλαγές με προκαταβολή του ποσού

Σχέδιο ριζικής αλλαγής ολόκληρου του πλαισίου για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ είναι πολύ πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις –εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαβουλεύσεις- να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. 

Το σχέδιο προβλέπει βασικές τροποποιήσεις συγκριτικά με τα όσα γνώριζαν οι καταναλωτές μέχρι τώρα:

· Το ύψος του επιδόματος δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας όπως συνέβη μέχρι και πέρυσι αλλά αποκλειστικά από τη γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού. Έτσι, εκτιμάται ότι θα απλοποιηθεί αισθητά το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος.

· Το ποσό θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει το νοικοκυριό στην αγορά του καυσίμου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την εξαγγελία του πρωθυπουργού για «προκαταβολή» του επιδόματος αλλά και την δημοσιονομική ανάγκη να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό μέσα στο 2019 ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020. Δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στην πλατφόρμα του πετρελαίου θέρμανσης όπως και πέρυσι και θα υποβάλλει αίτηση είσπραξης του επιδόματος. Η διαδικασία επεξεργασίας της αίτησης θα προχωράει κανονικά και ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει όποτε θέλει το πετρέλαιο. Το επίδομα θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ θα γίνεται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Για όσους διασταυρωθεί ότι έγινε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ο φάκελος θα «κλείνει». Όσοι όμως εντοπιστούν να μην έχουν αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Το απλοποιημένο αυτό σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχει ρίσκο, καθώς είναι πιθανό το σενάριο να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση αγοράς πετρελαίου πριν από την υποβολή της αίτησης.

Γι’ αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται μέχρι την τελευταία στιγμή εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα το να ζητείται η αγορά έστω και μιας μικρής ποσότητας πετρελαίου. Ούτε και αυτό όμως μπορεί να «προχωρήσει» εύκολα καθώς θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές (σ.σ οι πρατηριούχοι συνήθως ζητούν αυξημένη τιμή ανά λίτρο όταν πρόκειται να παραδώσουν μικρές ποσότητες).

Ο χρόνος πιέζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς για να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει η πλατφόρμα να ανοίξει το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Και για να συμβεί αυτό, η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης και του χρόνου αναμένεται να αποσυνδεθεί η επιδότηση από το είδος του καυσίμου. Δηλαδή, τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα ή ξύλο.

thetoc.gr