Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Δημιουργούμε μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων

Την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταγράψει για πρώτη φορά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας με στόχο να ξεκλειδώσουν δυνατότητες και κίνητρα ανάπτυξής τους, τόνισε κατά την εισήγηση του στο EU-Arab World Summit ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας. 

Ο κ. Δήμας μιλώντας σε επενδυτές και μέλη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων από την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες, παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι Βιοεπιστήμες, η Ενεργειακή μετάβαση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, οι Έξυπνες μεταφορές, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο Τουρισμός.

«Θέλουμε να στηρίξουμε στην πράξη το οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό, προχωράμε στη συγκρότηση ενός online μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, προκειμένου να καταγράψουμε το οικοσύστημα, ώστε να γίνει ευκολότερη και περισσότερο ρεαλιστική η στήριξη της ανάπτυξης τους. Δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα δομή, ούτε περισσότερη γραφειοκρατία. Αντίθετα δημιουργούμε μία πλατφόρμα στην οποία κάθε startup θα διαχειρίζεται η ίδια και θα έχει συμφέρον να ενταχθεί σε αυτή, προκειμένου να μπορεί να επωφελείται από τα εξειδικευμένα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία.

Με τον τρόπο αυτό, το κράτος θα έχει σε πραγματικό χρόνο, μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος των πολιτικών του για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, που μέχρι σήμερα παραμένει θολή και δυσχεραίνει τη χορήγηση περισσότερων κινήτρων, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μορφής των startup επιχειρήσεων, προκειμένου δίχως φυσική παρουσία να μπορούν να αποδείξουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πως εντάσσονται στο πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Δεν πάμε να ελέγξουμε το οικοσύστημα. Η ευθύνη για τη διαχείριση της πληροφορίας θα παραμένει στους ενδιαφερόμενους. Οι δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχουν απλά την εποπτεία».

Επιπλέον, ο κ. Δήμας παρουσίασε το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα δύο Innovation Districts σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενθαρρύνοντας εταιρίες και επενδυτές από τις αραβικές χώρες να επενδύσουν στην ελληνική καινοτομία και τα ερευνητικά Κέντρα.

«Έχουμε σημαντικούς Ερευνητές και Επιστήμονες στη χώρα. Αυτό που χρειάζονται είναι η στήριξη μας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να μετασχηματίσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργούμε το περιβάλλον, ώστε αυτή η προσπάθεια να ευδοκιμήσει, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.