Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκή Ενότητα: Μνημείο αυταρχισμού οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Σιδηρόφραγμα γύρω από τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα

Ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και ενισχύουν ένα αυταρχικό και ανάλγητο ποινικό σύστημα. Συνεχίζοντας την πολιτική του κρατικού αυταρχισμού που ασκεί με το όργιο καταστολής σε βάρος του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε 57 τροποποιήσεις στον ΠΚ, που συνιστούν σημαντική όξυνση του κρατικού ποινικού οπλοστασίου και του κατασταλτικού πλέγματος και θίγουν το δημοκρατικό αίσθημα. 

Με τις νέες τροποποιήσεις, διευρύνονται οι κακουργηματικές πράξεις που καταλαμβάνει το καθεστώς εξαίρεσης της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» και αυστηροποιούνται οι ποινές για πολιτικής φύσης αδικήματα, εισάγοντας ποινές δεκαετούς κάθειρξης για πρώην πλημμελήματα. Αποκορύφωμα του καφκικής σύλληψης νέου ποινικού δόγματος αποτελεί η ποινικοποίηση της άποψης, του δημόσιου και πολιτικού λόγου με τη νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης  ή προκαλεί ή διεγείρει τη διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

Έτσι, ο ποινικός κολασμός απομακρύνεται από την πράξη στη βούληση, αλλά και σε πτυχές της κοινωνικής ζωής, καθώς προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη σε όποιον ταξιδεύει με σκοπό «να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας». Θεσμοθετούνται έτσι τα αντιδημοκρατικά έκτροπα, που παρατηρήθηκαν σε δίκες – παρωδία όπου κατηγορούμενοι καταδικάζονταν επειδή ταξίδεψαν σε πόλεις που «υπάρχουν τρομοκράτες!». Αυτή τη φορά μάλιστα, το ταξίδι δεν θα θεωρείται καν απόδειξη του σκοπού «τέλεσης τρομοκρατικών αδικημάτων» αλλά τρομοκρατική πράξη καθ’ εαυτό.

Γίνεται σαφές ότι οι αλλαγές της ΝΔ αποσκοπούν στην καταστολή και την ποινικοποίηση της δράσης  του λαϊκού κινήματος και των κοινωνικών αγωνιστών, στοχεύοντας ευθέως τους αγώνες ενάντια στους ανάλγητους πλειστηριασμούς. Αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για «όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας», ενώ ρητά εισήχθη νέα διάταξη με βάση την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος για την είσοδο και διακοπή πλειστηριασμών σε συμβολαιογραφικά γραφεία και εξάμηνη φυλάκιση για την είσοδο και απλή παραμονή σε συμβολαιογραφικά γραφεία όπου πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί! Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται η διατάραξη συνεδριάσεων συλλογικού οργάνου.

Την ίδια στιγμή που οι αγώνες του λαού μπαίνουν στο γύψο, η κυβέρνηση καυχιέται ότι θα είναι «ανελέητη απέναντι στην ανομία», απαλλάσσονται πλήρως οι τραπεζίτες για τους οποίους η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για πράξεις απιστίας, αφού καταργείται η αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπεται δίωξη μόνο κατ’ έγκληση του παθόντος, δηλαδή του ίδιου του τραπεζικού ιδρύματος! Ξεπλένονται έτσι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και τα «θαλασσοδάνεια», που χρεωκόπησαν τις τράπεζες και που ο λαός έχει πληρώσει τρεις και τέσσερις φορές με τις μνημονιακές διατάξεις.

Αποδεικνύεται ότι τα «φιλελεύθερα» καυχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορούν μόνο τη διαιώνιση της ασυδοσίας των τραπεζιτών καθώς κατά τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα «δεν μπορεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»!

Όλη η επιείκεια της ΝΔ εξαντλήθηκε στους τραπεζίτες, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σκοπεύει να γεμίσει τις φυλακές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των κρατουμένων και αυστηροποιώντας την ποινική μεταχείριση, αφού το όριο της υφ’ όρων απόλυσης με βάση τις νέες διατάξεις του άρθρου 110Α ΠΚ ανεβαίνει από τα 17 στα 22 έτη, εντείνοντας τον αυταρχικό/εκδικητικό χαρακτήρα του συνολικού σωφρονιστικού συστήματος.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την αντιδραστική και αυταρχική εκτροπή, που επιβάλλει η κυβέρνηση στην ποινική νομοθεσία.

Είναι προφανές απέναντι σε ποιόν στρέφεται ο αυταρχικός παροξυσμός των εμπνευστών των νέων ποινικών διατάξεων, στρέφεται στο λαϊκό κίνημα, τις κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εργατικού και νεολαιίστικού κινήματος που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές ακόμη και για την δημόσια έκφραση γνώμης.

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ποιον είναι ο αντίπαλός της. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που τόσα χρόνια εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, η νεολαία που αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, οι δυναμικοί αγώνες των εργαζόμενων. Θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης  και να περάσουν ανεμπόδιστα το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα φτωχοποίησης της ΝΔ με όπλο το φόβο και το κράτος της καταστολής.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τις νέες ρυθμίσεις και θα αγωνιστεί για την συγκρότηση ενός πλατιού κινήματος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στη θεσμοθέτηση ενός κράτους καταστολής και φόβου και για την κατάργηση των διατάξεων που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και αναιρούν κάθε εγγύηση για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ