Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Οι νέες κατηγορίες για τους αγρότες

Ευνοϊκό πλαίσιο με το οποίο οι εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα προωθεί η κυβέρνηση για όλους τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νέο σύστημα εισφορών θα ισχύσει από 1/1/2020 για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς).



 

Με αυτό, συνδυαστικά με τη μείωση της φορολογίας το νέο έτος, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι –αλιείς θα έχουν όφελος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι εισφορές για τους αγρότες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα που είναι σήμερα. Δεν θα έχουν σχέση με τις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματικών και των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα για τους αγρότες θα στηρίζεται ωστόσο στην ίδια φιλοσοφία με αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή θα είναι απλό, ευέλικτο και θα προβλέπει την ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου. Αποσυνδέεται από το εισόδημα, τα χρόνια και τον κατώτατο μισθό. Η ισχύς του θα ξεκινήσει την 1/1/2020 και όπως αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο «πρωτογενής τομέας θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία μέσα από ένα ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο».

Έτσι, καθιερώνονται έξι επίπεδα για τα μηνιαία ασφάλιστρα, από τα οποία το κατώτατο θα αρχίσει για το 2020 από τα 119 ευρώ, θα αυξηθεί το 2021 στα 121 και θα φτάσει το 2022 στα 124 ευρώ. Η έκτη και μεγαλύτερη κατηγορία θα ξεκινήσει το 2020 στα 319 ευρώ, θα αυξηθεί το 2021 στα 326 ευρώ για να καταλήξει το 2022 στα 334 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό. «Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ