Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΕ: Μικρότεροι φόροι για επιχειρήσεις – κοροϊδία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή επιβεβαιώνει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μπόνους και φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις,«ψίχουλα» που κρύβουν και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.



 

Η κυβέρνηση διαφημίζει φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους αλλά ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Συγκεκριμένα :
• Μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% που είναι τώρα στο 24% και για το 2019.
• Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
• Οι μειώσεις φόρων για μισθωτούς και για συνταξιούχους είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, ενώ προωθούνται ρυθμίσεις (π.χ. αύξηση αντικειμενικών αξιών) που θα αυξήσουν τους φόρους στα ακίνητα με συνέπεια την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση.
• Επίσης η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα φτάνουν στο 30% του εισοδήματος και η ποινή που θα επιβάλλεται στην μη επίτευξη αυτού του στόχου ( πέναλτι 22%), θα αυξήσει τους φόρους σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων κυρίως με χαμηλά εισοδήματα.
Συνολικά τα νέα φορολογικά μέτρα θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν με ακόμα μεγαλύτερη φορολογία μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταγγέλλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στις νέες ρυθμίσεις που για άλλη μία φορά απαλλάσσουν τους έχοντες και επιβαρύνουν τους οικονομικά αδύνατους.