Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Να σταματήσουν οι κατασχέσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις και να εφαρμοστεί η νομοθεσία

Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, για την προστασία των αγροτικών ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από τις κατασχέσεις. Υπάρχει στην Ελληνική Νομοθεσία ένα ικανό πλαίσιο που προστατεύει τους δικαιούχους αγρότες από τις κατασχέσεις προς το Δημόσιο, τους φορείς αυτού και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση του ακατάσχετου που αποτελούσε πάγιο αίτημα των παραγωγών.



 

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, οι ανωτέρω αγροτικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται για οφειλές προς το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ, πλέον των 1.250 ευρώ ανά μήνα.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ φαίνεται, από απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις στις διατάξεις περί ακατάσχετου και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στις τράπεζες.

Για το λόγο αυτό ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει συστάσεις προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να τηρούνται πλήρως τα ισχύοντα σχετικά με την προστασία από τις κατασχέσεις όλων των αγροτικών ενισχύσεων του Πρώτου και του Δευτέρου Πυλώνα της ΚΑΠ, καθώς επίσης να αρθούν οι αδικίες που τυχόν έχουν προκληθεί προς τους αγρότες από τις Τράπεζες, τις ΔΟΥ και λοιπούς φορείς.