Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιομπανίδης σε Μητσοτάκη: Εκμεταλλεύσου την συμμαχία του ΑΚΚΕΛ με την Ιταλική κυβέρνηση για ΑΟΖ

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

primeminister@primeminister.gr

ΚΟΙΝ.: Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια



 

grypex@mfa.gr, dgypex@mfa.gr

ΣΧΕΤ.: Διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για αποτελεσματική συνεργασία με την Ιταλία στο θέμα της Λιβύης και της ΑΟΖ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) παρακολουθεί με οργή και ανησυχία τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος σε συνεργασία με πρόσωπα από την μία δομή διακυβέρνησης της Λιβύης, οι οποίες μεταξύ άλλων οδήγησαν και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα.

Η εμπλοκή του τουρκικού καθεστώτος έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς παρανομίες, αλλά αυτό συνέβη διότι είχε χώρο να κινηθεί. Ακριβέστερα: εμείς αφήσαμε χώρο ελιγμών στο τουρκικό καθεστώς. Το «εμείς» περιλαμβάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιταλία μαζί με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά στην παρούσα επιστολή εστιαζόμαστε στην Ελλάδα με Ιταλία. Ειδικότερα στον τομέα της συμφωνίας για χάραξη ΑΟΖ, αλλά και συντονισμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής παρέμβασης σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις.

Όπως είναι γνωστό από το 2018 το ΑΚΚΕΛ έχει ξεκινήσει πολιτική συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, αρχηγός του οποίου είναι ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ στην συνεργασία αυτή (που επισημοποιήθηκε στις αρχές του 2019) συμμετέχουν κόμματα και από άλλες χώρες όπως Κροατία, Πολωνία, Φινλανδία κλπ.

Αν και το ΑΚΚΕΛ έχει σοβαρές διαφορές με όλα τα κυβερνητικά κόμματα που έχουν εμπλακεί στην Κρίση των Μνημονίων, οι διαφορές με την ΝΔ δεν μπορούν να μάς εμποδίσουν από την ενεργοποίηση για την προστασία της νομιμότητας και των εθνικών δικαίων.

Με γνώμονα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας για την ταχύτατη χάραξη ΑΟΖ και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής βαρβαρότητας σχετικά με την Λιβύη, από την πλευρά του ΑΚΚΕΛ μπορούμε να αξιοποιήσουμε την προσωπική σχέση που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας μέσα από τις συναντήσεις μας με τον Λουίτζι Ντι Μάιο και άλλους αξιωματούχους του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την Ελληνική διπλωματία στα προαναφερθέντα θέματα και να οδηγηθεί σε λύση με τους ομολόγους από την ιταλική πλευρά.

Υπογραμμίζουμε ότι η Λιβύη είναι πεδίο ιστορικών συγκρούσεων της Ιταλίας με την Τουρκία ως (οθωμανική αυτοκρατορία). Μάλιστα οι Ιταλοί έχουν επιδείξει επιχειρησιακή εφευρετικότητα, δεδομένου ότι κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο στην Λιβύη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τόσο τον εναέριο βομβαρδισμό με χειροβομβίδες κατά οθωμανικών στρατευμάτων όσο και την εναέρια αναγνώριση των οθωμανικών δυνάμεων, για πρώτη φορά στην ιστορία. Μάλιστα ο ίδιος ο Γουλιέλμο Μαρκόνι φέρεται να εργάστηκε για τις ασύρματες επικοινωνίες στο μέτωπο της Λιβύης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων.

Η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί ίσως το καθοριστικό στοιχείο για ολοκληρωτική εξουδετέρωση της τουρκικής παρανομίας και η παρούσα επιστολή μας αποσκοπεί να σας ενημερώσει για αυτή την δυνατότητα. Αν επιθυμείτε το ΑΚΚΕΛ να ενεργήσει προς αξιοποίηση της πολιτικής συνεργασίας που ήδη έχει με την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική διπλωματία προς την κατεύθυνση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για χάραξη ΑΟΖ.

Ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση από την πλευρά σας.

Με τιμή,

[Υπογραφή]

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ