Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικές ενέργειας, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.



 

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πως ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, έχει στόχο «να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές».

Αναφερόμενος δε στην διεθνή ενεργειακή πολιτική ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας». Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με την λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ. Επανέλαβε δε, ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τον οποίο, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%- αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναλυτική αναφορά στα διεθνή ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει.
Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.
Ξεμπλοκάρεται η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
Η κυβέρνηση στηρίζει τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
«Διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», τόνισε, ο κ.Χατζηδάκης.