Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Χρ. Δήμα στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020

Στη συζήτηση για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 τοποθετήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας. 

Κατά την εισήγησή του ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην ίδρυση του Εθνικού συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας το οποίο θα είναι το κύριο όργανο χάραξης εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στην δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, που θα μετατραπούν σε φυσικό χώρο καινοτομίας για Ερευνητικά Κέντρα, startups και μεγάλες βιομηχανίες ώστε να μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και συνέργειες. Στόχος είναι η ώσμωση που θα δημιουργηθεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Υφυπουργός ανακοίνωσε τους επόμενους στόχους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιο συνοπτικά αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των ερευνητικών και τεχνολογικών ευρημάτων από την δημόσια διοίκηση ώστε να συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η Εθνική Άμυνα και η ασφάλεια. Επίσης, η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
«Κύρια επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εργαζόμαστε καθημερινά με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.»