Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δείτε την πορεία του Άγιου Βασίλη – Το ταξίδι άρχισε -Live

Από τον Βόρειο Πόλο ξεκίνησε το ταξίδι του ο Άη Βασίλης για να παραδώσει τα δώρα στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η NORAD (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας) με τον δορυφόρο του αμερικανικού στρατού σε συνεργασία με το Google Earth, παρακολουθεί το ταξίδι του Άη Βασίλη και τον εντοπίζει σε κάθε σημείο του πλανήτη αναμεταδίδοντας την πορεία του μέσω του δορυφόρου της.



 

Αυτή είναι η 64η χρονιά που η NORAD καταγράφει το ταξίδι του Άη Βασίλη και των ταράνδων του.

Αυτός φυσικά είναι ο Santa Klaus – κατά κόσμον Άγιος Βασίλης – που με το έλκηθρο του μοιράζει τα δώρα των Χριστουγέννων ανά την υφήλιο.

Πέρασε από Ωκεανία και πάει προς Ασία ο Αϊ-Βασίλης
Ακριβώς στις 13.01 ώρα Ελλάδας η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (Norad) εντόπισε στις οθόνες των ραντάρ της ενδείξεις «δραστηριότητας στον Βόρειο Πόλο».

Ο Αϊ Βασίλης ξεκίνησε την πορεία του από τις χώρες που πρώτα υποδέχτηκαν την 24η Δεκεμβρίου: την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Παπούα-Νέα Γουινέα, την Ιαπωνία και μετέπειτα την Κίνα.

Το έλκηθρό του είναι πιο γρήγορο και από F-15: μέσα σε μόλις πέντε ώρες ο αγαπημένος άγιος των παιδιών θα προλάβει να μοιράσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο δώρα, στην Ωκεανία και την Ασία.

Ο ιστότοπος για την πορεία του Άγιου Βασίλη
Η πορεία του Άγιου Βασίλη καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στον ιστότοπο www.noradsanta.org και στον λογαριασμό της υπηρεσίας στο Twitter (@NoradSanta).

Εδώ και εξήντα χρόνια η NORAD παρέχει ψηφιακή ιχνηλάτηση της πορείας του θρυλικού “Santa Claus” που είναι επίσης γνωστός κι ως “Kris Kringle” καθώς το παραδοσιακό του έλκηθρο με τους ταράνδους διασχίζει όλη την γη, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.

Τα ραντάρ καταγράφουν την πορεία του έλκηθρου χάρη στους υπέρυθρους αισθητήρες που έχει στη μύτη του ο Ρούντολφ, ο ένας από τους εννέα ταράνδους του Αγίου!
Η σχετική ηλεκτρονική σελίδα προσελκύει περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η ιχνηλάτηση του ταξιδιού του κοκκινοφορεμένου Santa από τη NORAD άρχισε το 1955, όταν ένα κατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς τύπωσε λανθασμένα το τηλέφωνο του Βόρειου Πόλου σε μία διαφήμιση εφημερίδας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της.

Το πρώτο τηλέφωνο είχε γίνει από ένα μικρό κοριτσάκι και το έλαβε (τότε) ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Χάρι Σουπ, διευθυντής της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αντιαεροπορικής Άμυνας.

Παρακολουθήστε ζωντανά ΕΔΩ το ταξίδι του Άη Βασίλη