Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

«Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας»

Ζάτουνα, 2 Φεβρουαρίου 2020

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του  Συλλόγου «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», που άρχισαν με την ιδρυτική συνέλευση, τον Οκτώβριο στην Αθήνα, και την απόφαση έγκρισης από το Ειρηνοδικείο Δημητσάνας. 

Η επανίδρυση του Μουσείου στη Ζάτουνα έχει ως προτεραιότητα την άμεση εξασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που χρειάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του, καθώς και  την αναβάθμιση και την μετεξέλιξή του σε ‘Ιδρυμα.

Ιστορική έδρα του Μουσείου ορίζεται η κοινότητα Ζάτουνας του Δήμου Γορτυνίας και όπως αναφέρεται στο προοίμιο του καταστατικού του, έχει ως αναφορά τα αξιακά φορτία που υπηρέτησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης , στη ζωή του και στα δύο χρόνια εκτοπισμού του στη Ζάτουνα.

Εκεί, ο κορυφαίος Έλληνας, μετέτρεψε τον εκτοπισμό του και την επιχειρούμενη απομόνωσή του από τη Χούντα, σε φάρο δημιουργίας και σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία και την ελευθερία.Η τεράστια  ζώσα κληρονομιά που δημιούργησε, δεσπόζει και διαπερνά τους σκοπούς του Μουσείου.

Τα ιδρυτικά μέλη, υπερβαίνουν τα 90, και είναι πρόσωπα από όλη την Ελλάδα, από το χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής  πολιτικής, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, των κοινωνικών κινημάτων, της νεολαίας και του εθελοντισμού. Η σύνθεση αυτή,  απηχεί την επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ώστε το Μουσείο και οι δραστηριότητές του, να έχουν ως βάση την οικουμενική ενότητα και την προσφορά των μελών.

Η προσωρινή διοίκηση που ορίσθηκε από το Ειρηνοδικείο, είναι 9μελής, συγκροτήθηκε σε σώμα και  αποφάσισε τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης στις 14 Μαρτίου 2020 στην Αθήνα, με ημερήσια διάταξη τη διενέργεια εκλογών και την απόφαση του προγράμματος δράσης του Μουσείου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Διοικούσα Επιτροπή,  στην πρώτη του συνεδρίαση, έδωσε έμφαση στις δράσεις που θα αναπτυχθούν το 2020, απ’ αφορμή τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Εκδηλώσεις, ανάλογες της προσωπικότητας και της δημιουργικής προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη. Μιας δημιουργικής  και αγωνιστικής παρουσίας δεκαετιών, που αποτέλεσε στοιχείο του φρονήματος ολόκληρων γενεών, για τη δημοκρατία, την πατρίδα, την ελευθερία και τον πολιτισμό.

Η   Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή,  αποτελείται από τα εξής Ιδρυτικά Μέλη:

 1. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος.
 2. Μαργαρίτα Θεοδωράκη, Αντιπρόεδρος.
 3. Δημητρακοπούλου Ευγενία, Γενική Γραμματέας.
 4. Θανάσης Πετράκος, Ταμίας.
 5. Δημήτρης Πετρουτζής, Ειδικός Γραμματέας.
 6. Χρήστος Λαμπρόπουλος, Μέλος
 7. Ευστάθιος Κούλης, Μέλος
 8. Γιώργος Κανελλόπουλος, Μέλος
 9. Κατερίνα Χατζηγιαννούλη, Μέλος

Πληροφορίες:

 1. Email address: museummikistheodorakis@yahoo.com
 2. Πρόεδρος, Παρασκευάς Ν. Παρασκευόπουλος: 6974990554
 3. Γενική Γραμματέας, Ευγενία Γ. Δημητρακοπούλου: jdimitrakopoulo@yahoo.gr