Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκαν αποχέτευση και βιολογικός στη Νεμέα

Την χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού πέτυχε ο δήμος Νεμέας. Πρόκειται για ένα έργο (με προϋπολογισμό πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ), που έρχεται από την εποχή που ο Νίκος Ταγαράς ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το είχε εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου και είχε εγκρίνει την δημοπράτησή του.



 

Ωστόσο, το έργο καθυστέρησε πέντε χρόνια και χρειάστηκε να κινήσει και πάλι τα νήματα ο βουλευτής Κορινθίας, που γνωρίζει το θέμα, για να μπορέσει να το ξεμπλοκάρει. Αυτή την συμβολή, άλλωστε, αναγνώρισε ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως «η συμβολή του αποδείχτηκε καταλυτική για τη θετική εξέλιξη της πορείας του έργου…».
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Νίκος Ταγαράς αναφέρει πως “ύστερα από καθυστέρηση πέντε χρόνων εγκρίνεται ξανά η Χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ KAI ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΝΕΜΕΑΣ» συνολικής δημόσιας δαπάνης 14,3 εκατομμυρίων ευρώ, από το ίδιο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχα την τιμή ως Αναπληρωτής Υπουργός να υπογράψω την ένταξη του έργου και την έγκριση δημοπράτησής του.

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται:
-κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Νεμέας συνολικού μήκους 36χλμ.,
-ένα αντλιοστασίο 1 Α/Σ
-εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Νεμέας δυναμικότητας Α΄ Φάσης (20ετία).

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κατάλληλη διαχείριση των λυμάτων και ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διάθεσή τους στο Δήμο Νεμέας, με αποτέλεσμα την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της κατάστασης των υδατικών συστημάτων, την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση, την προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Μέχρι σήμερα η ανεξέλεγκτη διάθεση των μη επεξεργασμένων λυμάτων ρυπαίνει τα επιφανειακά ύδατα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ μπορεί να προκαλέσει περιστατικά τοξικότητας και μόλυνσης των κατοίκων και της πανίδας, όπως και υποβάθμισης της χλωρίδας της περιοχής...”, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Ταγαρά.

korinthia.net.gr