Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τα νεογέννητα στα νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης και Αργους

Αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου, θα αποκτούν πλέον τα μωρά που γεννιούνται στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας στη Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης και στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας στη Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους και σε εννέα ακόμα νοσοκομεία της χώρας. 

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας, ξεκίνησε από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020.

Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς που θα προσέρχονται σε αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους, τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Η δήλωση γέννησης θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση και θα την υπογράφουν, ενώ θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου.

Θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη» και θα κινητοποιούνται αυτομάτως ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού. Μάλιστα στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνεται και το στάδιο της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης καθώς στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

ert.gr