Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιού στο Real FM

Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιού στο ραδιόφωνο του Real FM και τους Αν. Γιάμαλη και Γ. Παγάνη. 

– Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την κατάσταση στον Έβρο, τις οποίες έχουμε εκφράσει εγκαίρως με την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και το προσφυγικό συνολικά.

– Η Τουρκία η οποία ήδη βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση δικαιωμάτων στο έδαφός της, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των ανθρώπων αυτών.

– Όταν γίνονται μαζικές μετακινήσεις στα σύνορα μιας χώρας υπάρχει βάσει του Κώδικα Σένγκεν και λοιπών διατάξεων, το δικαίωμα λήψης μέτρων για την προστασία των συνόρων στα κράτη μέλη. Από εκεί και πέρα, η όποια αντίδραση πρέπει να εφαρμόζεται με απόλυτο σεβασμό στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει αποκλειστικά την έρευνα και διάσωση στα θαλάσσια σύνορα.

– Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, πρώτιστα παρεμβαίνοντας προς την Τουρκία αφού η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας παραμένει κανονικά σε ισχύ, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας τις αποφάσεις για επιμερισμό του βάρους σε όλα κράτη-μέλη μέσα από ισχυρές μετεγκαταστάσεις, επιτάχυνση οικογενειακών επανενώσεων και κοινών πολιτικών στο άσυλο.

– Η Ε.Ε. έχει ευθύνες όσο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή όσο και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης και την ανάπτυξη μέσα από ισότιμη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Πρέπει όμως να στηρίξει και να δείξει αλληλεγγύη στη πράξη στα κράτη πρώτης εισόδου επιβάλλοντας βαριές κυρώσεις προς εκείνα που αρνούνται να υλοποιήσουν τον επιμερισμό. Οι χρηματοδοτήσεις μόνο δεν αρκούν. Πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετηθούν συλλογικές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.

– Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει σημαντικές ευθύνες για την πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόσει στη διαχείριση του Προσφυγικού. Τα πλωτά φράγματα, τα κλειστά κέντρα – φυλακές, η Μόρια των 25.000 και των άθλιων συνθηκών, η βια και ο αυταρχισμός, ο αποκλεισμός των αιτούντων άσυλο από την υγεία με την κατάργηση του ΑΜΚΑ εκθέτουν τη χώρα και προσβάλλουν τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ ειναι εκτός πραγματικότητας και αυτό έχει επίπτωση και στην αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα σχέδιο που με καθημερινή δουλειά κράτησε το προσφυγικό σε μια ροή και μια ισορροπία για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων και αναλογική κατανομή στην ενδοχώρα.