Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: 31 κρούσματα, 17 νοσηλεύονται, 3 σοβαρά στο Ρίο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Εννέα από τα 21 νέα θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. O ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου. 

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. Ενας από τα 21 διαπιστωμένα κρούσματα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους.

Συνολικά, μαζί με τα πρώτα 8 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται σε 17 άτομα.

Οι υπόλοιποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό βρίσκονται σε κατ΄οίκον παρακολούθηση.

Φύλλο πορείας από τα κέντρα Υγείας για τα νοσοκομεία της Πάτρας

Στην Αχαϊα επιστρατεύεται προσωπικό από τα κέντρα υγείας της Πάτρας για να ενισχύσουν τα δύο νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα. Όπως μεταδίδει το thebest.gr, 13 άτομα από τα δύο κέντρα υγείας της Πάτρας, του Αγίου Αλεξίου και της Άνω Πόλης, φεύγουν για τα νοσοκομεία και τους έχουν δοθεί φύλλα πορείας.

Παράλληλα στο νοσοκομείο του Ρίου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απομόνωσης στην οφθαλμολογική κλινική -η οποία διαθέτει 24 κρεβάτια και ήταν άδεια- στην οποία έχει γίνει επίταξη με εντολή της διοίκησης, ώστε να νοσηλευτούν εκεί τα κρούσματα.

Η είσοδος στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, η πρόσβαση εντός του νοσοκομείου γίνεται μόνο από μια πόρτα που έχει οριστεί ως πύλη εισόδου, για γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενες και άτομα που προσέρχονται για να εξεταστούν.

Σε “καραντίνα” και εννέα φοιτητές της νοσηλευτικής

Την ίδια στιγμή, εννέα φοιτητές νοσηλευτικής ήταν στην ομάδα των φοιτητών την Καθαρά Δευτέρα στο νοσοκομείο του Ρίου και δυο εξ αυτών ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο καθώς κλήθηκαν να του βάλουν πεταλούδα και ορό. Οι φοιτητές είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με το Patras Times έξαλλοι είναι οι γονείς τους, καθώς όπως δηλώνουν, οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου, τους έστειλαν να αντιμετωπίσουν εμπύρετο περιστατικό, το οποίο μάλιστα είχε ενημερώσει ότι προέρχεται από ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών

Στο μεταξύ, σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κορονοϊό, συγκάλεσε σήμερα στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν “εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του”.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι “εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη”, προσθέτοντας ότι “έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων”.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι “ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει”, συμπληρώνοντας ότι “ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες”.

Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι “οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα” και εξήγησε: “Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει”.

Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, “οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου”.

Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα – Δεν λειτουργούν ούτε οι λαϊκές αγορές

Από σήμερα στην Αχαϊα την Ηλεία και την Ζάκυνθο έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, που περιλαμβάνουν την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (δημόσιων και ιδιωτικών) και την απαγόρευση παραστάσεων στο θέατρο, προβολών στους κινηματογράφους, παρουσία σε αθλητικές εκδηλώσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Επιπλέον, με απόφαση των Σωματείων Μικροπωλητών, οι λαϊκές αγορές της Ανδραβίδας (Παρασκευή), Αμαλιάδας (Σάββατο) καθώς και η Κυριακάτικη αγορά της Νέας Μανωλάδας δεν θα λειτουργήσουν, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

thetoc.gr