Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέτρα – ψίχουλα ΕΕ και κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ανεπαρκή

Τα μέτρα – ψίχουλα ΕΕ και κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη υγειονομική, ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι ειδικοί προβλέπουν εξελίξεις τύπου «τσουνάμι» και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων δίνουν την μάχη για την υγεία ηρωικά μεν, αλλά με έλλειψη ακόμα και διαγνωστικών τεστ, τα ημίμετρα – ασπιρίνες της …..είναι ανεπαρκέστατα για την ανακοπή της προέλασης του κορονοϊού, που διαφαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές, έως καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία και την κοινωνία, αλλά και στην οικονομία.



Το πρώτιστο αυτήν τη στιγμή είναι να αντιμετωπισθεί η πανδημία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ώστε να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας. Αυτό απαιτεί να παρθούν σημαντικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, την οποία όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις συστηματικά υποβάθμισαν στη δεκαετία που μας πέρασε. Η σταθερή προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της υγείας προς όφελος των επιχειρηματιών ιδιωτών του υγειονομικού τομέα, αναδεικνύει σήμερα με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πόσο καταστροφικό υπήρξε το κλείσιμο πάμπολλων δημόσιων νοσοκομείων, τα τεράστια κενά στις προσλήψεις και οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και των πολιτικών της άγριας λιτότητας.

Ήδη, εδώ και μέρες, η Λαϊκή Ενότητα έχει καταθέσει δημόσια τις σχετικές προτάσεις της.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα πληγεί σοβαρά και η οικονομία: παγκόσμια,  στην Ε.Ε. και στη χώρα μας. Στη βάση αυτή, τα μέτρα που ανακοίνωσαν η Ε.Ε. και ο Πρωθυπουργός, είναι απολύτως ανεπαρκή ως προς την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

Το Eurogroup, αντί να αποφασίσει να χορηγήσει η Ε.Ε. ποσά ανάλογα των περιστάσεων και να τα συνδυάσει με την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των αυθαίρετων δημοσιονομικών περιορισμών του, επέλεξε να εμμείνει στις δημοσιονομικές χειροπέδες που έχει βάλει στους λαούς των χώρων της Ε.Ε. Απλά, αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη λεγόμενη “ρήτρα ευελιξίας”, στο πλαίσιο όμως της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμη, με πολύ φτωχούς ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις 1,9% για το 2019), χαμηλότατες επενδύσεις, περιορισμένη κατανάλωση, χαμηλή παραγωγικότητα, αρνητική καθαρή αποταμίευση και ροπή προς έλλειμμα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Το χρέος της -παρά τα σκληρά μνημονιακά μέτρα επί δέκα χρόνια- είναι μεγαλύτερο από ποτέ (356 δις, ή 185% του ΑΕΠ).

Τα μνημόνια νέκρωσαν οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυναμική. Τα λαϊκά στρώματα είναι εξαθλιωμένα και υπερχρεωμένα. Το ίδιο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν στην πλειοψηφία του ζημιές. Ωστόσο και σήμερα, με αφορμή τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πολεμική οικονομία», προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα  μέτρα λιτότητας. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου  του με την οποία απεύθυνε «έκκληση» στους επιχειρηματίες να μην προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση του τούς δίνει το ελεύθερο να απολύουν χωρίς αποζημιώσεις.

Πρέπει άμεσα να παρθούν στη χώρα μας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και στήριξης των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία δε μπορεί να κινούνται στη λογική των μνημονιακών δεσμεύσεων και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την ώρα που η κραταιά Γερμανία ενισχύει την οικονομία της (ακόμη και με κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων) με μισό τρις ευρώ, η Ιταλία με 25 δις ευρώ, η Ρωσία με 4 δις δολάρια και πάει λέγοντας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρκείται και παρουσιάζει ως επιτυχία την έγκριση της Ε.Ε. για μη τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % (οι πληροφορίες μιλούν για 3%), δηλαδή μείωσή του κατά 2 δις ευρώ μαζί με τα ΕΣΠΑ (τα οποία προσπάθησε να εμφανίσει στο διάγγελμα του ως «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης για την δήθεν στήριξη της οικονομίας), που με κανένα τρόπο δεν καλύπτουν το κόστος για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό.

  • Εδώ και τώρα απαιτείται η οικονομική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η υλοποίηση της εξαγγελίας για προσλήψεις στα νοσοκομεία, καθώς και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, η δέσμευση και η ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που είναι δεκάδες χιλιάδες.
  • Εδώ και τώρα απαιτείται η λήψη μέτρων ουσιαστικής οικονομικής στήριξης όλων των εργαζόμενων,που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απειλείται και πάλι ο μισθός τους,  αλλά και των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • Εδώ και τώρα απαιτείται η στήριξη όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,που κλείνουν είτε με κυβερνητική εντολή, είτε λόγω της ανυπαρξίας αγοραστικής κίνησης .
  • Εδώ και τώρα απαιτείται γενναία διαγραφή των ιδιωτικών χρεών σε τράπεζες, δημόσιο, δήμους, οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κτλ.), των λαϊκών στρωμάτων,τα οποία επλήγησαν από τα μνημόνια και συνεχίζουν να πλήττονται και οικονομικά και από την πανδημία του κορωνοϊού.
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας. Να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος – νερού στα λαϊκά νοικοκυριά και να επανασυνδεθούν τα κομμένα.

Να ανασταλεί η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων

 

  • Να απαγορευτεί, με επιβολή αυστηρής ποινής, η όχληση στους οφειλέτες από τις εισπρακτικές εταιρείες και τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν, ακόμη και σε αυτή την τόσο κρίσιμη κατάσταση, να ασκούν αφόρητες πιέσεις, ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές των 51 ευρώ.
  • Εδώ και τώρα απαιτείται να εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα σχέδιο αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, στήριξης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, παραγωγικού αναπροσανατολισμούμε αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (αποδείχτηκε με δραματικό τρόπο αυτό που πάντα ως ΛΑΕ λέγαμε, ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό), έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που έρχεται, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε οικονομική κατάρρευση και κοινωνική  εξαθλίωση.

Τέτοιες βέβαια πολιτικές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν κάτω από το βραχνά του δημόσιου χρέους και της εξυπηρέτησής του, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων.

Θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να καταργηθούν μονομερώς οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Το ευρώ και η Ε.Ε έχουν πια χρεοκοπήσει, όπως χρεοκοπούν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις στη χώρα μας. Η ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης της Ελλάδας από τον ευρωατλαντισμό, είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία, για να μπορέσει να αποτραπεί μία επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Επίσης, η χάραξη μιας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων του λαού.