Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων

Σταδιακά από τον Μάιο φαίνεται πως θα αρχίσει να γίνεται η άρση των μέτρων, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν όσον αφορά την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων. 

Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα, θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Επόμενο βήμα, πριν από την άρση των μέτρων. είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Από όλους τους ειδικούς –το έχει πει και ο κ. Τσιόδρας– θεωρείται απαραίτητο.

Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα. Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα –φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και, δεύτερον, μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας–, τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων.

Κάποιοι ασθενείς με ανοσία πλέον και βεβαίως οι υγιείς θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τμηματικά και τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικά αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές, όπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις, είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά, και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο κάποιος κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά, ενώ άλλος συνεχίζει από το σπίτι.

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας.

Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο. Η «νέα πραγματικότητα» θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης. Όσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.