Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ευθύνες της περιφέρειας στα επείγοντα  αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Επερώτηση περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Πελοποννήσου

          Θέμα: Ευθύνες  της περιφέρειας στα επείγοντα  αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Πελοποννήσου

Κύριε Περιφερειάρχη

Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αντίθετα, οι μικρομεσαίοι γεωργοί και αιγοπροβατοτρόφοι, οι αλιείς, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μένουν απροστάτευτοι, όπως και οι εργαζόμενοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικά για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν προβλέπεται, και μάλιστα σε συνθήκες περιοριστικών μέτρων (περιορισμοί κυκλοφορίας στις λαϊκές αγορές, ρυθμίσεις ενόψει Πάσχα, κ.ά.), την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια  οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ. 

Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν χάνουν ευκαιρία, μπροστά στις γιορτές του Πάσχα και αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής, να εκβιάσουν τους μικρομεσαίους  αγροτοκτηνοτρόφους και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, από τη μία αγοράζοντας τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και από την άλλη εκτοξεύοντας τις τιμές του καταναλωτή.

Ειδικά για τα θερμοκηπιακά και πρώιμα κηπευτικά, που η συγκομιδή τους συμπίπτει με την έξαρση της πανδημίας, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής οδηγείται στις χωματερές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς. Ίδια είναι η εικόνα με τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων που έχουν δεχτεί οι αγροτοκτηνοτρόφοι το προηγούμενο διάστημα (καταστροφή λόγω ελλείψεων στη δακοκτονία, φυσικές καταστροφές (για τις οποίες εκκρεμούν αποζημιώσεις), υψηλό κόστος παραγωγής, υπερφορολόγηση, ΕΝΦΙΑ, υπέρογκες εισφορές, παρακράτηση εισοδήματος από τράπεζες λόγω χρεών,  κ.ά.) και της άρνησης διαχρονικά των κυβερνήσεων να στηρίξουν το εισόδημά τους, υλοποιώντας στο ακέραιο την ΚΑΠ και το σύνολο των αντιαγροτικών – αντιδραστικών οδηγιών της ΕΕ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντί να αφουγκραστεί τη φωνή των απελπισμένων αγροτοκτηνοτρόφων και να διεκδικήσει την προστασία και ενίσχυσή τους, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά πρωτοστατεί διαχρονικά στην προώθηση της αντιδραστικής ΚΑΠ και στα «Επενδυτικά Προγράμματα» για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα. Τα διαφημίζει μάλιστα, ως επίτευγμά της, συμβάλλοντας στην εξειδίκευση και εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στο ξερίζωμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Απόδειξη, που δεν κρύβεται, είναι η καταστροφή των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα χρόνια, από τα «προγράμματα δακοκτονίας» και τόσα άλλα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως όλες οι περιφερειακές διοικήσεις, αποτελεί προέκταση του αντιδραστικού κεντρικού κράτους, στηρίζοντας τους λίγους ισχυρούς έναντι των πολλών και αδικημένων.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της περιφέρειας, που συμπλέει με τις αντιλαϊκές πολιτικές και δεν τολμά να απαιτήσει τώρα ουσιαστικά μέτρα επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρών κτηνοτρόφων. Όπως με κινήσεις εντυπωσιασμού προσπαθεί να συσκοτίσει την τραγική κατάσταση στις δομές υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σιγοντάροντας την αναλγησία της πολιτικής του κράτους, έτσι και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, όχι μόνο δε διεκδικεί μέτρα στήριξης, αλλά  προσπαθεί  να καλλιεργήσει αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες και να αποτρέψει οποιαδήποτε διεκδίκηση.

 

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

          Τι μέτρα θα πάρει η  περιφερειακή αρχή ώστε να ικανοποιήσει άμεσα  τα αιτήματα που είναι στην αρμοδιότητά της για:

 1. Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης-ευθύνης.
 2. Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα, με συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων, που να διευκολύνουν την πρόσβαση χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού, ώστε να εξασφαλίζεται και η τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής, με απαλλαγή από τέλη λαϊκών αγορών σε παραγωγούς που αναγκάζονται λόγω κλεισίματος της αγοράς ή προστασίας να μη στήνουν πάγκο.
 3. Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη και επιβάρυνση της περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.

και να απαιτήσει από την κυβέρνηση :

 1. Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο να ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. Εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Αποζημιώσεις για όσους αναστέλλουν την εργασία τους λόγω νόσου.
 2. Στήριξη της αγρότισσας που παραμένει στο σπίτι για φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων.
 3. Για τους κτηνοτρόφους, ενόψει Πάσχα, διοχέτευση στην αγορά ελληνικού κρέατος, παύση εισαγωγών, όσο διαρκεί η πανδημία.
 4. Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
 5. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.
 6. Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.
 7. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.
 8. Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό, κάλυψη κενών στα Κέντρα Υγείας.
 9. Να εξασφαλιστεί ειδική άδεια στους επαγγελματίες για τη μεταφορά των προϊόντων τους, χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και να δοθεί αυτή την περίοδο στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η δυνατότητα μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας, όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
 10. Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενούς τους και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
 11. Να ληφθούν από το κράτος μέτρα διάθεσης στη λαϊκή κατανάλωση των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν.
 12. Παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γόντικας Νίκος

Κελλάρης Γιάννης