Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους-Προϋποθέσεις

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 € σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αύριο, αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έκτακτη ενίσχυση των 400 €



 

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ θα πάρουν όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες και δεν έχουν λάβει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε η δίμηνη παράταση σε 200.000 ανέργους που έληξε η επιδότησή τους, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο Επίσης, θα δοθεί δίμηνη παράταση και σε όσους έληξε η επιδότησή τους τον Απρίλιο. Αφορά 40.000 άτομα.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε εντός του χρονικού διαστήματος που είχε ανακοινώσει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ η καταβολή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότηση τους εντός του πρώτου διμήνου του 2020, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση των ανέργων.

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, θα προκαταβληθεί ο πρώτος μήνας της παράτασης από τις αρχές της εβδομάδας και ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο. Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

-Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

-Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

-Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας–έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως). Υπενθυμίζεται πως η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα,μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

Επίδομα 800 ευρώ

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από αύριο, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις πληρωμών, οι οποίες είναι οι εξής:

Β΄ φάση: από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Γ΄ φάση: από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΟΑΕΔ, ΑΠΕ-ΜΠΕ