Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση για σχολικές καθαρίστριες Δήμου Κορινθίων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο δήμος Κορινθίων, αξιοποιώντας σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, απασχολεί τις σχολικές καθαρίστριες σε άλλα δημοτικά κτήρια.Οι εργαζόμενες απασχολούνται με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου και αμείβονται με μέσο όρο 200-400€ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό χρεωμένων σχολικών αιθουσών στη σύμβασή τους. Λόγω της εργολαβικής τους σχέσης δεν έχουν μια σειρά δικαιώματα όπως αναρρωτική άδεια, άδεια τοκετού, καθώς και τις ειδικές άδειες που ισχύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Δήμος Κορινθίων τις απασχολεί με τις ίδιες άθλιες συμβάσεις και αμοιβές, υποχρεώνοντάς τις σε 4ωρη εργασία. Πολλές από τις εργαζόμενες συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημά τους με συμπληρωματική απασχόληση, άρα η αλλαγή στις συνθήκες εργασίας οδηγεί σε ανατροπή της ζωής και της εργασίας τους.
Μάλιστα, σε μια περίοδο όπου τα μέτρα υγιεινής θα έπρεπε να είναι αυξημένα σε όλους τους χώρους δουλειάς, οι συναδέλφισσες δουλεύουν σε δημοτικά κτήρια που έχουν να ανοίξουν πολλά χρόνια, γεμάτα σκουπίδια και ποντίκια. Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται είναι τεράστιοι, χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εξειδίκευση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.


Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αντιπροσωπεία του ΔΣ του σωματείου μας είναι αποκαλυπτικές.

Απαιτούμε:
• Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών. Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών.
• Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.
• Να χορηγηθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα ΜΑΠ.