Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το Άργος τίμησε τον Άγιο Πέτρο κεκλεισμένων των θυρών

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί της εορτής του πολιούχου της πόλης του Άργους Αγίου Πέτρου του θαυματουργού, τελέσθηκε στον καθεδρικό Ναό της πόλεως ,Κυριακή 3 Μαΐου 2020.



 

Η θεία λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών μετά από την απαγόρευση της Κυβέρνησης να συμμετέχουν πιστοί στις Ιερές ακολουθίες, λόγω μετάδοσης του κορονοϊού.

Την θεία λειτουργία της εορτής του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος και ο εφημέριος του ναού και πρόεδρος του ΙΣΚΕ πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής. Ο Άγιος Πέτρος κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε περί τα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ.

Αφού έμαθε τις αρετές του Αγίου Πέτρου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος ο Μυστικός. Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, η οποία εξαρτιόταν από την Μητρόπολη Κορίνθου, Αργείοι και Ναυπλιείς απευθύνονται προς τον Επίσκοπο Παύλο ζητώντας επίμονα ως Επίσκοπο της περιοχής τους τον Άγιο Πέτρο. Ο Άγιος κάμπτεται και αποδέχεται τη θέση του Επισκόπου Άργους. Στις 21 Ιανουαρίου του 1421 μ.Χ., ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγουντονάνης άρπαξε το ιερό σκήνωμα, για να το μεταφέρει στη Ρώμη. Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες του μακαριστού Ιακώβου και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008 εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.

Με την αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την Ρωμαιοκαθολική Μονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο και έτσι εξασφαλίζεται η επιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος. Πράγματι, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008 ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδος με μια μικρή συνοδεία υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα στα όρια του νομού Αργολίδος ,μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκινήσεως και εκκλησιαστικής κατανύξεως υποδέχεται η πόλη του Αργους, μετά από έξι περίπου αιώνες την σεπτή σορό του επισκόπου Άργους Αγίου Πέτρου εις την είσοδο της πόλεως.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ