Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΚΕΛ αποκαλύπτει ολόκληρη την αλήθεια για τα 5000€ ανά αγρότη

Τι αναφέρει το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας:

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μερίδα του τύπου παραπλανητικά και με πηχυαίους τίτλους πρωτοσέλιδα “5000€ σε κάθε αγρότη” . Ποια όμως είναι η αλήθεια και ισχύει τελικά η είδηση ή είναι απλά μια φούσκα για να αποσπάσουν κάποιοι μερικά like. Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας εξέτασε προσεχτικά το ζήτημα και αφού ζήτησε την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων του σας παρουσιάζει ολοκληρη την αλήθεια των 5000€ του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι . 

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια από Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικά για την καταπολέμηση του κορανοϊού, είναι πρώτα απαραίτητο να δημιουργηθεί μια νομική βάση πάνω στην οποία αυτός ο τύπος δαπανών είναι επιλέξιμος για υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες η ΕΕ θα προτείνει τροποποίηση του κανονισμού 1305 του 2013. Ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλλαγή, πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ήδη προβεί σε μια τέτοια τροποποίηση του κανονισμού 1303 του 2013 για τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, η αλλαγή του κανονισμού αγροτικής ανάπτυξης μπορεί εύκολα να εγκριθεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έως τα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να προετοιμάσει μια αλλαγή στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και να το υποβάλει για έγκριση ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτό το μέτρο έως τον Ιούνιο του 2020 το νωρίτερο.

Τι ακριβώς προσφέρει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ;

Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Wojciechowski, η ΕΚ προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να διαθέσουν έως και το 1% των προϋπολογισμών των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης σε ένα ειδικό μέτρο για την παροχή αγροτών και μικρών γεωργικών προϊόντων επιχειρήσεις τροφίμων, βοήθεια ρευστότητας. Αυτή η βοήθεια θα λάβει τη μορφή κατ ‘αποκοπή επιδότησης έως 5 000 ευρώ για έναν αγρότη και έως 50 000 ευρώ για μικρές γεωργικές επιχειρήσεις τροφίμων.
Στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι 5.880.192.246 ευρώ,
εκ των οποίων 4.718.291.793 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1.161.900.453 ευρώ η Εθνική συμμετοχή. Άρα το 1% είναι 58.801.922 € όπως αντιλαμβάνεσται το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό ώστε να μοιραστεί σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, όπως έγραψε μερίδα του αγροτικού τύπου περί 5000€ ανά εκμεταλλεύση. Ακόμη και να είχε την πρόθεσή το ΥΠΑΑΤ να μοιράσει τα χρήματα σε όλους τότε το ποσό που θα έπαιρνε ο κάθε παραγωγός θα ήταν περίπου 90€ !!!! Άρα τα χρήματα θα πρέπει να δωθούν αν δωθούν μιας και έχουμε ως δεδομένο την απροθυμία του υπουργού Μ Βορίδη να στηρίξει πραγματικά κλάδους όπως αυτός των κτηνοτρόφων, σε αυτούς που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Όπως και να έχει όμως ακόμη και αν δωθούν τελικά αυτά τα χρήματα, θα είναι από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, θα δούμε δηλαδή μείωση στις εξισωτικές αποζημιώσεις, βιολογικά και ένα σωρό άλλα προγράμματα του ΠΑΑ.